Buurtsuper Poelgeest

Via Facebook, een website, de gemeenteraad, posteracties, een petitie, lokale radiozenders en kranten wordt het wegvallen van Superrr in Poelgeest besproken. Dit gaat van opbouwend tot ronduit bedreigend en zwaar discriminerend naar de eigenaresse van het pand, Jenny Gaidoukevitch. Er is een sfeer geschept waarin gesuggereerd wordt dat Jenergy het voortbestaan van de Superrr onmogelijk heeft gemaakt. Dit is pertinent niet waar. De exploitant van Superrr heeft op eigen initiatief de huur opgezegd vanwege interne problemen bij de moederorganisatie (overigens net als van de meeste andere Superrrs in Nederland).

Jenny Gaidoukevitch is sinds de opzegging in december 2019 op zoek naar een nieuwe huurder voor deze ruimte. Zij stelt wel minder vierkante meter winkelruimte beschikbaar omdat zij graag meer ruimte voor de sportschool wil hebben, de Superrr veel vierkante meters niet gebruikte en gebleken is dat de exploitatie van een buurtsuper in de huidige omvang moeilijk rendabel te krijgen is. Ook vraagt zij nu een marktconforme huurprijs voor de winkelruimte en niet de extreem lage huurprijs van het contract van de Superrr. Om een beeld te geven, de huurprijs van Superrr was ongeveer 30% van de marktconforme prijs en dus eigenlijk een verkapte subsidie aan Superrr van de voormalige eigenaar en verhuurder Meerwonen. Het belang van een buurtwinkel wordt onderschreven, maar je kan een ondernemer niet verwijten marktconforme voorwaarden te hanteren.

Wat de exploitatie betreft ben ik niet in het bezit van de exacte cijfers, maar op de site van de actiegroep Behoud een supermarkt lezen we dat de Superrr een omzet maakte van €21.000 per week, omgerekend ruim €1 miljoen per jaar. Het landelijk gemiddelde voor de omzet van een supermarkt is ruim €8.000 per vierkante meter per jaar. Voor de huidige ruimte van 500 vierkante meter zou dit ruim €4 miljoen per jaar moeten zijn. Met andere woorden, Superrr komt €3 miljoen tekort op het landelijke gemiddelde wat omzet betreft. Dat daarmee een rendabele exploitatie moeilijk wordt lijkt evident. De Superrr heeft gewerkt met gesubsidieerde arbeidsplaatsen en kon daardoor wellicht uit met een lagere omzet, maar of daarmee de kloof van € 3 miljoen gedicht wordt is maar de vraag.

De omzet van €21.000 per week zegt ook wat anders. De petitie om de supermarkt te behouden omvatte ongeveer 1.000 handtekeningen. Stel dat dit de klanten van de buurtsuper waren, dan is dit omgerekend een omzet van gemiddeld €3 per klant per dag. Aangezien we in Nederland een veelvoud van dit bedrag aan dagelijkse boodschappen uitgeven, betekent dit dat het merendeel van de boodschappen elders gedaan worden en de Superrr alleen voorziet in de vergeten boodschap en het versgebakken broodje op zondag. Een handtekening op een petitie plaatsen is makkelijk, stemmen met je portemonnee blijkbaar een stuk moeilijker.

De actiegroep Behoud een supermarkt wil ik nog de suggestie doen om de tijdlijn op hun website uit te breiden naar de periode vanaf de oplevering van de commerciële ruimtes op de Clusiushof medio 2011 tot het eerste gebruik in maart 2014 door Jenergy. Men vergeet te vermelden dat alle ruimtes (op het kinderdagverblijf na) jarenlang leeg stonden en verwaarloosd waren. Het gehele plein was een rotte kies in Poelgeest. Pas na de komst van Jenergy is er leven in de brouwerij gekomen en kwamen er meer ondernemers. Die credits verdient Jenergy.

Tot slot de rol van de gemeente Oegstgeest. Het is opmerkelijk dat er verschillende mededelingen gedaan worden door de gemeente in de media en de raadsvergaderingen, maar dat er niet, onjuist of dubbelzinnig gereageerd wordt op concrete vragen van Jenny Gaidoukevitch aan de gemeente over haar plannen. Kortom er wordt wel over haar gesproken, maar niet met haar. Daarbij zit er verschil in de uitspraken van de ambtenaren en de wethouder, wat de duidelijkheid van naar haar toe niet bevordert. Ik heb een déja-vu met 2013 toen Jenny Gaidoukevitch meer dan een half jaar moest wachten op een concreet antwoord op de vraag of zij op de Clusiushof haar sportclub mocht beginnen en pas na inmenging van ondergetekende de gemeente in beweging kwam. Zo hoort een gemeente niet met ondernemers om te gaan.

D.J. Bakker, Oegstgeest


Huiseigenaar ontvangt teGOEDbon voor energiebesparing in de woning

politiek n Deze week ontvangen woningeigenaren in Oegstgeest een teGOEDbon van € 70,- voor energiebesparing in de brievenbus. Zij kunnen deze bon gebruiken om geld terug te vragen van een (kleine)energiebesparende maatregel die genomen is. Maar de bon kan ook ingewisseld worden tegen energieadvies van Klimaatroute.

Woningeigenaren kunnen de teGOEDbon gebruiken om geld terug te vragen voor een maatregel die zij al genomen hebben. Dat kan heel eenvoudig via www.duurzaambouwloket.nl/oegstgeest. Deze tegoedbon bevat een unieke code die eenmalig te gebruiken is voor slechts één adres. De bon is ook in te wisselen voor energieadvies over de woning, Het bedrijf Klimaatroute zal dit wijk voor wijk binnen Oegstgeest uitvoeren. De bon kan aan de deur ingewisseld worden voor energieadvies. We adviseren woningeigenaren om niet te lang te wachten om de teGOEDbon te verzilveren. De actie duurt uiterlijk tot en met 31 maart 2021, maar eindigt eerder als het subsidiebudget van de gemeente op is.