Door een foutje in het bestemmingsplan is aanleg van kunstgras in de Overveerpolder waarschijnlijk wel mogelijk. | Foto WT
Door een foutje in het bestemmingsplan is aanleg van kunstgras in de Overveerpolder waarschijnlijk wel mogelijk. | Foto WT Foto: Willemien Timmers

Raad wil onderzoek naar foute bestemmingsplannen

Politiek n Het moet afgelopen zijn met alle fouten die gemaakt worden in bestemmingsplannen. Dat vinden de gemeenteraadsleden. De spreekwoordelijke druppel was het ASC-dossier.

Door Joep Derksen

Ondanks de uitdrukkelijke voorwaarde van de raad enkele jaren geleden dat ASC alleen naar de Overveerpolder kon verhuizen, als er geen kunstgras zou worden aangelegd, lijkt dat nu toch te gebeuren. Door een foutje in het bestemmingsplan.

Genoeg is genoeg, zo vinden de raadsleden. Na eerdere fouten in de bestemmingsplannen met betrekking tot onder meer het Dok, Park Duivenvoorde, Klinkenbergerplas en Brug Poelmeer, moet er nu wat gebeuren. Ze roepen het college op om een onderzoek in te stellen naar hoe bestemmingsplanfouten de afgelopen periode tot stand kwamen en de rol die interne en externe juristen gespeeld hebben. Daarna moeten zulke fouten in de toekomst voorkomen worden.

Van Blitterswijk (CDA) vond het prima om te kijken wat er verbeterd kan worden. “We willen geen onderzoek dat tien jaar duurt en tien miljoen kost. Maar het lijkt me, dat we wat met de uitslag kunnen.’’ Bus (D66) was het hier mee eens: “We hebben fouten in een bestemmingsplan gevonden, die het hele dorp pijn doet.” Rosdorff (Hart voor Oegstgeest): “Ik ben voor het terugkijken en analyseren. Om de inwoners van Oegstgeest fouten als het kunstgras in de Overveerpolder te kunnen besparen.”

Wethouder Huizing liet weten, niet tegen een onderzoek te zijn. Hij laat uitzoeken, hoeveel dat gaat kosten en dan moet de raad oordelen, of ze het geld er voor over hebben.


Geluidsmeetpunt Nieuw-Rhijngeest

politiek n Er komt een extra geluidsmeetpunt om de passerende vliegtuigen te registreren. De gemeenteraad nam dit besluit vorige week unaniem.

De politieke partijen PrO en D66 namen het initiatief om een extra geluidsmeter van Sensornet te plaatsen. En wel in de wijk Nieuw-Rhijngeest. De kosten hiervoor bedragen 4.000 euro per jaar, exclusief het plaatsen. Het wordt dan het vierde meetpunt; nu al staan deze instrumenten in Poelgeest, Lange Voort en Clinckenburgh.

Burgemeester Emile Jaensch beaamde: “De huidige drie meetpunten sluiten nu al aan op de vliegbewegingen. Maar een extra meetpunt kan wel wat extra informatie opleveren qua geluid.” De raad nam het voorstel voor een extra meetpunt unaniem aan. Maar ook wordt de komende jaren gekeken of er met de andere gemeenten die onder de rook en geluidsoverlast van Schiphol liggen, afspraken gemaakt kunnen worden over het plaatsen van meetpunten. (JD)


Vluchtelingenkinderen helpen

politiek n Als er 500 kinderen vanuit vluchtelingenkampen in Griekenland naar Nederland gestuurd worden, dan zijn deze van harte welkom in Oegstgeest.

Of dat ook geldt voor de huizen van de gemeenteraadsleden zelf, is onduidelijk. Maar de raad ging donderdag 2 juli wel unaniem akkoord met de motie ‘Opvang van kwetsbare gevluchte kinderen’.

De ‘Motie opvang van kwetsbare gevluchte kinderen’ kreeg al snel de steun van bijna alle partijen. Raadslid Welling (PrO) diende de motie in en stelde: “Meer dan 150 gemeenten hebben zich achter dit voorstel geschaard. De druk op de Griekse opvangkampen is nijpend. Het voorstel van het kabinet om betere opvangplekken te regelen is voor de lange termijn. De druk moet nu van de ketel. Deze motie gaat over opvang in regionaal verband en hulp bieden aan kinderen in nood. Ik reken op brede steun voor deze motie.”

In eerste instantie was de VVD nog wat huiverig, maar uiteindelijk besloot ook deze partij voor de motie te stemmen. Enkele uren later werd een motie om alleenstaande vluchtelingenkinderen uit de Griekse kampen ook in Nederland op te vangen besproken in de Tweede Kamer. Daar bleek echter een meerderheid van de politieke partijen tegen het ophalen van deze vluchtelingenkinderen. (JD)