Afbeelding
Foto:

De kracht van kwetsbaarheid

Ondanks het feit dat ik af en toe op de kansel sta van m’n eigen kerkje in Delft, ligt het niet in mijn aard om te prediken.

Toch wil ik in deze column een, weliswaar niet godsdienstige, waarheid verkondigen en toelichten; de kracht van het kwetsbaar opstellen. Het kostte mij veel moeite om me kwetsbaar op te stellen. Allerlei emoties, zoals schaamte en angst, speelden hierbij een rol. Totdat er een moment was dat ik niet anders kon. De gevolgen waren overweldigend positief. Doordat ik dichter bij mijn eigen gevoel en emoties kon komen was ik beter in staat om mij, op authentieke wijze, tot mijn omgeving te verhouden. Het klinkt wellicht wat abstract, daarom de uitnodiging om kennis te maken met de Amerikaanse hoogleraar Brené Brown, die gespecialiseerd is op dit onderwerp. In een zogenaamde TED Talk legt zij uit wat de kracht is van dit fenomeen. Op YouTube is dit terug te zien. Zoek op “The power of vulnerability” en je krijgt een hoorcollege van 19 minuten dat mogelijk je leven verandert.


Terugkijkend op mijn jeugd en opleidingen is het verbazend dat over dit onderwerp nooit en nergens werd onderwezen. Dat terwijl het ook als “instrument” ingezet kan worden in zakelijke, naast persoonlijke, relaties. Een simpel voorbeeld is excuses aanbieden. Wanneer je in een situatie tijdig je excuses aanbiedt (voor iets, houding of opmerking, waarvan je weet dat het niet correct was) zal de andere partij in de meeste gevallen reageren in de trant van “o, dat is niet nodig hoor” en de lucht is geklaard. Ook leidt het vaak tot een situatie waarin de andere partij, die een vergelijkbare ervaring heeft gehad, daarover vertelt en zich dus ook kwetsbaar opstelt.

Ik kaart dit onderwerp hier aan omdat ik ervan overtuigd ben dat wanneer dit “instrument” meer in de lokale politieke arena wordt gebruikt er beter en breder met alle politieke partijen samengewerkt kan worden. Ook met oppositie of coalitie partijen, afhankelijk van je eigen positie. Het gemeentebelang zal dan makkelijker prevaleren boven het partijbelang.


De vrijmetselarij, een broederschap met als voornaamste doel persoonlijke ontwikkeling (Ken u zelve), biedt een perfecte setting om je kwetsbaar op te stellen; de getande rand. Alles wat in de loge besproken wordt blijft in de loge. De leden worden geacht regelmatig een bouwstuk op te leveren. Het betreft dan een verhaal dat vooral niet gaat over carrière, geld, geloof of politiek. De broeders vertellen over de dingen die zij hebben meegemaakt en vormend zijn geweest voor hun persoonlijke ontwikkeling. Het zijn niet alleen mooie ervaringen die worden gedeeld. Vanwege de getande rand wordt men in staat gesteld zich kwetsbaar op te stellen en dus ervaringen te delen met vooral minder prettige emoties. De reacties van de toehoorders is in alle gevallen hartverwarmend, begripvol en vaak emotioneel. En dat voor een mannenclub.

“Kwetsbaarheid is de kern van schaamte en angst en onze strijd voor eigenwaarde, maar het lijkt erop dat het ook de oorsprong is van plezier, van creativiteit, van erbij horen, van liefde”.


Arjen Pels Rijcken