Aanleg kunstgras ASC en versterking natuurwaarde

De afgelopen week is er in de gemeenteraad en in deze krant veel discussie geweest over het verzoek van ASC om twee van zijn vier grasvelden om te vormen tot kunstgrasvelden.

ASC wil graag kunstgrasvelden aanleggen omdat het in de praktijk steeds lastiger is om zonder kunstgras acceptabele sportfaciliteiten aan te bieden en een vitale, toegankelijke en financieel zelfstandige vereniging te blijven. Maar ASC hecht ook veel waarde aan de natuurwaarde van het sportpark en we zijn ons ervan bewust dat behoud van natuurwaarde de reden was voor het kunstgrasverbod. Het is weliswaar geen natuurgebied, maar wel een gebied met natuurwaarde en ondanks de vrees dat de aanleg van het sportpark de vleermuizen zou verjagen, laten recente tellingen zien dat er nog steeds veel vleermuizen in het gebied foerageren.

Tezamen met het erkende ecologische adviesbureau Waardenburg hebben we daarom een plan ontwikkeld waarin we twee kunstgrasvelden aanleggen en tegelijkertijd de natuurwaarde van het sportpark behouden door het nemen van aanvullende maatregelen, zoals de aanleg van hagen, een bloemenweide en een beter op de vleermuizen afgestemde verlichting. De conclusie van Waardenburg is dat er geen sprake zal zijn van een verslechtering van de situatie voor vleermuizen en dat er een verbetering zal zijn van de biodiversiteit van het sportpark in zijn totaliteit. De uiteindelijke situatie wordt qua natuurwaarde beter dan de huidige situatie aldus Waardenburg.

In onze ogen wordt er soms een onterechte scherpe tegenstelling gecreëerd tussen de aanleg van het kunstgras en de natuurwaarde. Met onze integrale aanpak willen en kunnen we sport en natuur hand in hand laten gaan.

Tot zover de inhoud. Dan het proces. Nadat bleek dat aanleg van kunstgras samen kan gaan met versterking van de natuurwaarde hebben we begin 2020 een verzoek ingediend bij de gemeente om ons hier een vergunning voor te verlenen. Dat er geen vergunning nodig is door een fout in het bestemmingsplan kwam begin juni voor ASC als een complete verrassing.

Of er nu wel of niet een vergunning nodig is, dit verandert niets aan de inzet en intentie van ASC. We willen graag een open en inhoudelijke afweging van alle belangen en we blijven van plan om de natuurwaarde te versterken. We vertrouwen erop dat dit tot een uitkomst leidt met meer draagvlak, meer natuur, meer sport, minder afgelastingen en een vitale en zelfstandige vereniging die ook op lange termijn geen aanspraak hoeft te maken op financiële ondersteuning door de gemeente.


Namens ASC: Mark Melzer, Margreet Simpelaar, Coen Verdegaal, Frits de Jongh, Cynthia Bockstart, Mike van Eck


Vragen aan het ASC-bestuur

Zelfs een bezorgde 'relatieve buitenstaander' begrijpt dat de jeugd de toekomst heeft en dus mag en moet kunnen sporten, zeg voetballen bij ASC.

Juist daarom rust op het leiderschap van de club een verantwoordelijkheid voor de toekomst: een goede, gezellige club met een hoge kwaliteit aan dienstverlening en sportieve prestaties. Kennelijk is bij de verhuizing naar het kwetsbare natuurgebied onvoldoende nagedacht over de realiteit van die doelstelling. Het ‘businessmodel’, als daar al over is nagedacht, was blijkbaar een ongebreideld groeimodel dat nu vast loopt in een fuik: om financieel rond te komen moeten er meer leden bij komen, die dan vervolgens niet voldoende kunnen trainen en wedstrijden spelen. ASC zou volgens de normen van de KNVB nu al over acht natuurgras velden moeten beschikken om voldoende speel capaciteit te kunnen bieden.

‘En als we niet kunnen groeien komen we geld te kort en moeten we de gemeente om financiële steun gaan vragen’ werd de gemeenteraad voorgehouden in de beeldvormende vergadering. Hoever gaat ASC om ter wille van het particuliere belang de dorpsgemeenschap een poot uit te draaien, zich verschuilend achter voetballende kinderen??

Oegstgeest ligt in een dichtbevolkte randstad. We kunnen niet steeds verder alles dichtbouwen, ontgroenen, asfalteren en plastificeren. De afspraken die ooit gemaakt zijn met ASC waren met de kennis van toen, en zijn nog steeds, een aanvaardbaar compromis tussen bescherming van biodiversiteit en groene zuurstof enerzijds en de behoefte aan sportvelden anderzijds. Ook en júist in het belang van toekomstige leefruimte voor onze jeugd. Al is het maar op een ‘postzegel’ zo groot.

Sporten kan waar ruimte en middelen beschikbaar zijn zonder te worden ‘uitgewoond’ door te intensief gebruik zoals nu in de Overveerpolder. Zoek oplossingen met de dorpsgemeenschap, met alle sportverenigingen samen zodat we lucht houden in dit drukke landje.

Is écht alle rek eruit om gezamenlijk trainingsvelden te creëren? En hoeveel leden wilt u nog meer?

Kunstgras is een technisch noodverband, geen toekomstgerichte oplossing voor een duurzaam en wellicht nóg groter ASC. Moeten de afspraken over een jaar of twee wéér worden herzien?

Dat veranderde omstandigheden tot herziening van afspraken moeten kunnen leiden is een dooddoener. Door in haar beleid niet te sturen op een balans van doel en beschikbare middelen, heeft het clubbestuur zichzelf in de vingers gesneden en krediet als betrouwbare partij verspeeld.

Sjef Gussenhoven