Afbeelding
Foto:

INGEZONDEN n Komende weken komt een aantal middelbare scholieren aan het woord over 'droogte'. Dit in het kader van een aardrijkskundeproject. Deze week deel 2.

Droogte in Oegstgeest

onderzoek n Het is erg droog in Nederland. Dat komt door meerdere factoren, zoals weinig neerslag en hoge temperaturen, waardoor het land uitdroogt. “Door de droogte is er minder verdamping en dat zorgt voor een versterkend effect”, vertelt Judith Boomsma, bestuurslid van het Hoogheemraadschap Leiden namens de Partij voor de Dieren.

Door Agnes van Rijn

Momenteel (half juni) is het neerslagtekort 168 mm. Dat is veel voor de periode van het jaar. Het huidige neerslagtekort is inmiddels groter dan het tekort in mei 1976, het droogste jaar dat ooit is gemeten. En dat met nog een lang seizoen te gaan. Het neerslagtekort zie je in Figuur 1.



Invloed wind, regen en mens

Boomsma zegt: “Wanneer er weinig neerslag is, is er weinig verdamping, dat zorgt voor minder wolkvorming en dus minder neerslag. Daarna begint alles weer opnieuw.” Ook zit de windrichting niet mee. “De wind komt normaal vaak uit het westen en zuidwesten, aanlandige wind die neerslag veroorzaakt. Maar nu komt de wind vaak uit het oosten, dat is vaak droge wind met weinig neerslag.” Zo zorgt het weer dus voor droogte.

De aanvoer van rivierwater is een factor die voor droogte kan zorgen. Als er weinig neerslag valt in de Alpen betekent dat een lagere rivierstand in Nederland, waardoor het land droger is.

Wat natuurlijk ook niet meehelpt is het watergebruik door particulieren. Bij warm weer gaan mensen veel zwembadjes opzetten en vullen met drinkwater. In sommige zwembaden gaat de helft van het water wat één persoon in een jaar gebruikt.


Schade

Droogte zorgt niet alleen voor fysieke schade maar ook voor financiële schade. Iemand die daar mee te maken heeft is directeur-eigenaar van Boot & Dart boomkwekerijen Jan de Vries. De Vries zegt: “Mijn planten groeien minder omdat ze te weinig water krijgen. Door de droogte lukt het de planten niet om voedingstoffen op te nemen. Het resultaat is zwakkere planten.”

Een oplossing is water geven. Maar hoe kom je aan heel veel water zonder dat het nog ergere droogte veroorzaakt? De Vries vertelt: “We vangen regenwater op in een retentievijver en we plaatsen stuwtjes in slootjes zodat het water lang de tijd heeft de grond in te zakken. Hierdoor wordt het grondwaterpeil hoger. We vangen ook regenwater op van het dak in een bassin van wel 5000 m³.”

Al dit water gebruiken ze om de planten te beregenen. Dat doen ze met grote machines (beregeningshaspels) en die kosten veel geld. Wel €30 000,- per stuk. Als het een nat seizoen is hebben ze deze machines helemaal niet nodig dus het kost heel wat geld die droogte.


Het effect van de droogte in onze regio wordt op verschillende manieren zichtbaar. In Oegstgeest en Leiden zijn veel huizen op houten palen gebouwd. Door de lage grondwaterstand komen die palen droog te staan. Door de zuurstof die bij de palen komt gaan de palen rotten. Ook zakt de grond in door de lage grondwaterstand, dat heet inklinking. Dat kan verzakte huizen veroorzaken maar ook bobbels in de weg. De rioolbuis blijft dan liggen en de grond er omheen klinkt in. Tenslotte zorgt de droogte voor minder biodiversiteit. Bomen en planten kunnen niet tegen de droogte en sterven uit. Soorten uit drogere gebieden kunnen zich juist beter vestigen hier.


Aanpassing

Judith Boomsma zegt: “Gedeeltelijk heeft droogte natuurlijke oorzaken. Daar kunnen we dus niets aan doen. Maar waar we kunnen onze omgeving wel aanpassen, zoals het beperken van verharding en zo veel mogelijk water vast houden. Zonder verharding kan water beter in de grond zakken. We kunnen waterbassins onder wegen en veel groen aanleggen. Het kunstgras voetbalveld, waarover nu in Oegstgeest wordt gesproken, is in dat opzicht geen goed idee”

Gelukkig zijn er ook nog voordelen van droogte. Bijvoorbeeld bij het kweken van nieuwe planten. Jan de Vries legt uit waarom. ‘Met dit extreme weer kunnen we goed zien welke planten droogtebestendig zijn. Deze planten kunnen bijvoorbeeld geplaatst worden op het midden van de rotonde.’ En er is nog een voordeel. ‘Normaal hebben we veel last van onkruid, maar nu groeit dat niet dus dat scheelt veel tijd.’

Afbeelding