8 juni 2018 ondertekenden CDA, PrO en VVD het coalitieakkoord. | Archieffoto Willemien Timmers
8 juni 2018 ondertekenden CDA, PrO en VVD het coalitieakkoord. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Progressief Oegstgeest verlaat coalitie

politiek n Donderdag 2 juli heeft Progressief Oegstgeest (PrO) de coalitiepartijen VVD en CDA laten weten de coalitie te beëindigen. "Het beschadigde vertrouwen in de VVD heeft ertoe geleid dat voortzetting van deze coalitie onmogelijk is geworden", zo liet Melanie van Driel aan het begin van de raadsvergadering weten.

"De verkiezingen van 2018 is PrO ingegaan met ambitie voor vernieuwing en verandering, met name op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid. Op basis van de verkiezingsuitslag hebben we met succes een nieuw gemeentebestuur gevormd. Cruciaal in de samenwerking met VVD en CDA was de bereidheid om compromissen te sluiten en afspraken te maken. PrO had het vertrouwen dat ook na de vorming van de coalitie alle partijen zich hiervoor blijvend zouden inzetten, ook op de moeilijke onderwerpen voor ons dorp", zo laat PrO via een persbericht weten.


"Alhoewel coalitie en college mooie resultaten hebben bereikt in de afgelopen twee jaar, wisten we dat dossiers als Wilhelminapark en Geesten uitdagend zouden blijken. Vele belangen en wensen moesten op één lijn komen. Met dank aan wethouder Peter Glasbeek lag een voorstel waarin deze bij elkaar waren gebracht. Versterking van het groene karakter, een nieuwe locatie voor de Leo Kannerschool, het behoud van de toegankelijkheid van het mooie gebied en een eind aan leegstand en verloedering. Zelfs de beslissing om in het uiterste geval wonen in kasteel Endegeest te overwegen, een gevoelig onderwerp en grote wens, zou de raad krijgen."

Gedurende het hele proces kon de wethouder rekenen op steun van de volledige fractie van PrO en een grote meerderheid in de raad. "Alles werd ingezet op het beste resultaat voor Oegstgeest. Vlak voor de stemming op 25 juni bleek echter dat zeggenschap over de functie van enkele bijgebouwen bij kasteel Endegeest reden was voor de VVD om ondanks gemaakte afspraken op het laatste moment van standpunt te wijzigen. De verrassende draai heeft niet alleen al het goede werk tenietgedaan, maar ook het vertrouwen van PrO in een goede samenwerking ernstig beschadigd."


"Al met al rest ons na intern beraad geen andere keuze. Het besluit tot beëindiging van de samenwerking nemen wij niet lichtzinnig. Bestuurlijke verantwoordelijkheid gaan wij niet uit de weg, maar een basis van vertrouwen is essentieel voor goede samenwerking."


Veel lof voor fractie PrO bij vertrek uit coalitie

politiek n Vorige week voorspelde de Oegstgeester Courant het al en donderdag 2 juli maakte PrO-fractievoorzitter Van Driel het ook bekend. Haar partij stapt uit de coalitie met VVD en CDA. De raadsleden van PrO voelen zich bedrogen door de VVD en houden die partij verantwoordelijk voor het opstappen van voormalig wethouder Peter Glasbeek.

Door Joep Derksen

Van Driel stelde: “We hebben twee jaar geleden met succes een coalitie gevormd, waarbij we ons in hebben gezet op vernieuwing op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid. Maar het beschadigde vertrouwen in de VVD heeft bij ons tot de conclusie geleid dat de coalitievoortzetting onmogelijk is geworden. We wisten dat De Geesten uitdagend zou worden. Er speelden verschillende belangen. Er lag een voorstel voor het versterken van het groene karakter van het gebied, het behoud van de Leo Kannerschool en de beëindiging van de verloedering en leegstand van het gebied. Gedurende het hele proces had de wethouder de steun van onze hele fractie en de meerderheid van de raad. Op de dag van de stemming bleek dat de VVD ondanks gemaakte afspraken en eerdere toezeggingen haar standpunt had gewijzigd. Het vertrouwen van PrO in een goede samenwerking is ernstig geschaad. Ons rest geen andere keuze. We nemen graag bestuurlijke verantwoordelijkheid, maar het vertrouwen is er niet meer in deze constellatie.”

Vervolgens werd Van Driel overspoeld met loftuitingen door de fractievoorzitters van de overige partijen. Eelke van den Ouweelen (Lokaal) wenste PrO ‘veel sterkte’. Bus (D66): “Wij herkennen dat gevoel, dat de opstelling van de VVD hard aangekomen is.” Van Dissel (Hart voor Oegstgeest) vond het besluit van PrO om uit de coalitie te stappen ‘begrijpelijk’.

Van Blitterswijk (CDA) dankte PrO voor de samenwerking en keek uit naar nieuwe coalitieonderhandelingen, die deze zomermaanden gaan plaatsvinden. Spaargaren (VVD) tot slot, betreurde maar respecteerde het besluit van PrO en ‘het besluit van Glasbeek om zijn ontslag in te dienen en zijn lot gekoppeld aan het project De Geesten. We vonden het vervelend dat we op het allerlaatst een onderdeel vonden in de anterieure overeenkomst, die haaks stond op wat wij vonden.’

In een verklaring geeft Van Blitterswijk verder aan: “De opdracht van de raad is nu om deze zomer tot een stabiele coalitie te komen die kan rekenen op een meerderheid en die samenwerking blijft zoeken binnen en buiten de raad. De VVD, als grootste partij, is traditioneel gesproken aan zet om dat proces in gang te zetten. Het CDA blijft uiteraard beschikbaar om te helpen zorgen dat het over 10, 20 jaar minstens net zo fijn wonen is in ons dorp als vandaag.”


Dat de VVD in een nieuwe coalitie komt, is overigens nog helemaal geen zekerheid. PrO heeft aangegeven bestuurlijke verantwoordelijkheid te willen dragen, D66 haalt uit naar de VVD over opstellingen uit het verleden en ook Hart voor Oegstgeest en Lokaal staan niet te springen om met de VVD in een coalitie te stappen. Het zou zo maar kunnen, dat het CDA de resterende periode afscheid neemt van de rechterflank en Oegstgeest ‘over links’ geregeerd gaat worden.

Afbeelding