Premature motie van wantrouwen

politiek n Voordat wethouder Glasbeek aftrad, overleefde hij nog glansrijk een prematuur afgeschoten motie van wantrouwen van Hart voor Oegstgeest. Deze partij leek het een goed idee om van de wethouder af te komen, nog voordat een debat had plaatsgevonden over gebiedsvisie De Geesten.

HvO-Fractievoorzitter Van Dissel liet weten: “De wethouder heeft ondanks een raadsbesluit van 28 mei 2020 een bestemmingsplan ter inzage gelegd, waarin bewust voorbij is gegaan van dat raadsbesluit met de door de raad gestelde kaders. Er is een overeenkomst getekend met Park Endegeest Ontwikkeling B.V. (Ouwehand) welke contrair is met het raadsbesluit van 28 mei. Deze overeenkomst bevat geen clausule met voorbehoud van instemming van de raad. Er kon door raads- en commissieleden geen bezwaren worden geuit vóór 12 juni, de dag van de ondertekening door de burgemeester van de overeenkomst.


De wethouder schroomt niet om de raad voor voldongen feiten te plaatsen. Dit college zet de deur open voor grootschalige ontwikkeling en dat is voor dit gebied geen goede zaak. Als de deal met Oudendal wegvalt, leidt dat mogelijk tot het wegvallen van het inzetten van de Julianaschool voor het huisvesten van de Leo Kannerschool. Het zij zo. Het is de raad die kaders stelt. Als dat genegeerd wordt, leidt dat tot schade. Er zijn zeker alternatieven beschikbaar. Wij kiezen voor een wethouder die opkomt voor Oegstgeest. En de raad als hoogste gezag. Wij kiezen niet voor een wethouder die grootstedelijke plannen van eigenaren faciliteert en de procedure zo inricht dat projectontwikkelaars en partijen er mee aan de slag kunnen.”

De harde woorden kregen geen enkele steun van de overige partijen. CDA-fractievoorzitter Van Blitterswijk (CDA): “We zien een wethouder, die meer dan een jaar hier hard aan werkt. Er is maar één punt waar hij van afwijkt. Deze motie van wantrouwen doet geen enkel recht aan de inzet en resultaten waarvoor de wethouder zich inzet.’’


'Het is de raad die kaders stelt. Als dat genegeerd wordt, leidt dat tot schade.'


VVD-raadslid Bouw (VVD) was vol lof over Glasbeek: “We zien geen enkele reden om het vertrouwen in de wethouder op te zeggen.” D66-fractievoorzitter Bus: “We willen de motie van wantrouwen niet belonen en eerst het punt bespreken.” Ook fractievoorzitter Van den Ouweelen (Lokaal Oegstgeest) steunde de motie van wantrouwen niet. Fractievoorzitter Van Driel (PrO): “Oegstgeest mag heel blij zijn met Glasbeek. Zelden heb ik iemand gezien die zich zo hard inzet voor deze gemeente.”


De motie van wantrouwen maakte geen schijn van kans. Maar enkele uren later gooide Glasbeek zelf de handdoek in de ring.