Bittere gevoelens

politiek n Het gedwongen vertrek van wethouder Glasbeek heeft er in gehakt bij burgemeester Emile Jaensch. Midden in de nacht, uren na afloop van de raadsvergadering, schreef Jaensch.

"Ik kan de slaap nog niet vatten. Na een lange en voor hem onbevredigende bespreking van Gebiedsvisie De Geesten, heeft wethouder Peter Glasbeek vanavond zijn ontslag aangeboden. Politiek inhoudelijk kan je daar van alles van vinden. Op menselijk vlak is dit bitter."

"Sinds maart 2019 was hij aan de slag; een ervaren doener van buiten. Een dossiervreter met een ijzeren discipline. Recht voor zijn raap met een flux de bouche doorspekt met unieke spreekwoorden. En met hart voor inwoners die een helpende hand van de gemeente nodig hebben. Hij heeft er de brui aan gegeven. Het is treurig dat zijn bezieling en kennis voor onze gemeente, verloren gaan."


Kwetsbare werknemers

politiek n Het sluiten van de supermarkt Superrr in Poelgeest heeft geen gevolgen voor de kwetsbare medewerkers. Deze mensen waren in de Superrr als onderdeel van een re-integratieproject aan de slag gegaan. Gemeenteraadslid Welling (PrO) wilde van het college weten, of ze weer ergens aan de slag kunnen. Wethouder Nieuwenhuis kon bevestigen, dat deze mensen naar andere reïntegratieplaatsen kunnen.


Moties

politiek n Door het opstappen van wethouder Glasbeek werd de raadsvergadering van donderdag 25 juni voortijdig afgesloten. Hierdoor werden enkele ‘Moties vreemd aan de orde van de dag’ niet behandeld. Deze onderwerpen komen echter terug bij een volgende raadsvergadering.


Dan gaat de politiek praten over een voorstel van PrO en D66 over het ophalen van minderjarige vluchtelingen van de Griekse eilanden. Volgens deze partij kan de komst van deze kinderen in het dorp “op erg veel lokaal draagvlak rekenen”. En zou Oegstgeest samen met de gemeenten Leiden, Leiderdorp en Voorschoten de opvang moeten regelen.


Schiphol

Het tweede voorstel, waarover later gesproken wordt is een oproep richting de regering over Schiphol van PrO, D66, CDA en VVD. Waarbij de politiek haar bezorgdheid uitspreekt over de mogelijkheid om het aantal vliegbewegingen jaarlijks tot 1,5% per jaar te laten groeien. “Die voorgestelde groeiruimte kan leiden tot 680.000 vluchten per jaar in 2050. Dit aantal is alleen mogelijk met de aanleg van een tweede Kaagbaan. Deze tweede Kaagbaan zal tot 72% meer geluidsoverlast leiden in Oegstgeest bij een gelijk aantal vluchten.” De politieke partijen willen dat Oegstgeest optrekt met andere gemeenten in deze regio om gezamenlijk de regering te weerhouden om een tweede Kaagbaan mogelijk te maken.