Wethouder Peter Glasbeek. | Archieffoto Willemien Timmers
Wethouder Peter Glasbeek. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Analyse val wethouder Glasbeek

analyse n Heeft de VVD wethouder Glasbeek verraden? Hebben de raadsleden van deze partij Glasbeek het gevoel gegeven, dat hij rustig een overeenkomst met Park Endegeest Ontwikkeling B.V., in casu projectontwikkelaar Johan Oudendal, kon sluiten over de bewoning van twee bijgebouwen van het kasteel Endegeest? Waarna ze hem ter verantwoording riepen op het moment dat deze overeenkomst besproken werd in de gemeenteraad? “Ik ben aangeschoten wild”, stelde Glasbeek kort voordat hij zijn vertrek aankondigde. Een verslag van de zwanenzang van een wethouder, die hier vol enthousiasme en energie aan de slag ging. Mogelijk een van de betere wethouders, waar Oegstgeest gebruik van heeft kunnen maken. Maar de man verdween amper een uur nadat hij een motie van wantrouwen tegen hem glansrijk doorstond. Een ding is zeker; Glasbeek zal als bestuurder nooit meer terug gaan naar Oegstgeest.


Door Joep Derksen

Bij de discussie over De Geesten nam raadslid Bouw (VVD) als eerste het woord en hij gooide direct de knuppel in het hoenderhok. “We steunen dit voorstel niet.’’ Hij vond de ondertekende overeenkomst tussen het gemeentebestuur en Oudendal “een opmaat naar wonen in het gebied De Geesten”. Het feit, dat niet de raad, maar het college de eindbeslissing zou krijgen voor de vraag of twee bijgebouwen bewoond mogen worden, was voor zijn partij onacceptabel. En dat gold ook voor het CDA, aldus fractievoorzitter Van Blitterswijk.


Fractievoorzitter Van Driel (PrO) was totaal verrast. Ze wees er op, dat de raad nog altijd een njet kan uitspreken, als Oudendal van plan is om mensen te laten wonen in het kasteel. Van Driel voegde er aan toe, dat Glasbeek alles heeft geprobeerd om de wijzigingsbevoegdheid van het wonen in de bijgebouwen bij de raad te laten, maar dat de andere partij hier niet mee akkoord ging. Ook gaf ze aan, dat Oegstgeest nu enorme kansen mist. “We konden hier een mooie Leo Kannerschool bouwen, het groen versterken en de verpaupering tegengaan.”


Daar heeft Van Driel helemaal gelijk in. Projectontwikkelaar Johan Oudendal is natuurlijk Gekke Gerritje niet. Hij is lang bezig geweest om allerlei dingen uit te onderhandelen met de gemeente Oegstgeest. Handen zijn geschud en een overeenkomst is ondertekend door het gemeentebestuur. Dat de gemeenteraad nu aan de handrem trekt, is een overduidelijk teken van onbetrouwbaar bestuur. Je kunt niet een overeenkomst ondertekenen om daar vervolgens te proberen onderuit te komen. Oudendal zit in een prachtige zetel; als Oegstgeest nog wat wil veranderen, moet het bestuur op haar knietjes bedelen bij de projectontwikkelaar. Ondertussen dreigt de Leo Kannerschool het trieste kind van de rekening te worden; hun kans op een fatsoenlijk nieuw schoolgebouw lijkt door de politieke ontwikkelingen verkeken.


En wat is de rol van de VVD in dit verhaal? Wethouder Glasbeek stelde: “Met de coalitiepartijen heb ik besproken of we tot een compromis kunnen komen, waarbij het kasteel in de wijzigingsbevoegdheid van de raad zouden blijven, maar de bijgebouwen zouden vallen onder een wijzigingsbevoegdheid van het college. Van die voorstellen heb ik, ook van het college, de dekking gekregen om voort te gaan. Dat heb ik met Oudendal tot een punt gebracht, waarbij we tot een anterieure overeenkomst kwamen, volledig in lijn met de gebiedsvisie met uitzondering van die twee bijgebouwen. Als u hier niet mee instemt, is dit een groot probleem. Waarbij binnen de coalitie door een majeure partij teruggekomen wordt op de stellingname die men heeft ingenomen. Die voor mij de grondslag bood om in de onderhandelingen op die anterieure overeenkomst in te gaan.”


'Geen draai'

Opvallend is de reactie van VVD-raadslid Bouw. Hij laat weten, dat zijn partij "geen draai maakt. We zijn uiterst terughoudend met bouw in dit gebied. En hebben altijd gezegd dat dit het laatste redmiddel of toevlucht moet zijn. We zijn wekelijks van updates gezien. Dat is geen probleem, we begrijpen het tempo van onderhandelingen. Maar de laatste weken vanaf 11 juni kregen we het plaatje pas compleet. We kregen eerder deze week extra informatie. In een besloten bijeenkomst hebben we gesproken over die anterieure overeenkomst. Onze angst is dat te gemakkelijk wonen wordt overwogen in dit gebied en niet als laatste redmiddel.”


Glasbeek had nog de mogelijkheid om met hangende handjes terug te gaan naar Oudendal om toch te proberen de projectontwikkelaar te overreden de gemeenteraad te laten bepalen of er gewoond mag worden in de bewuste gebouwen. Daar had Glasbeek geen zin in. Aan de ene kant begrijpelijk, want hij zou aan een dun politiek draadje hangen, waarbij de coalitiepartijen VVD of CDA hem op ieder moment onderuit kunnen halen. Het moet echter niet gaan om de poppetjes en persoonlijke gevoelens. De kans is groot, dat PrO niet meer in het gemeentebestuur wil zitten met VVD en CDA. Hun plek wordt dan wellicht ingenomen door D66 en/of Hart voor Oegstgeest.


Maar dat maakt voor de langetermijngevolgen niets meer uit. De gemeente Oegstgeest, haar inwoners en het gebied De Geesten in het bijzonder zijn de grootste verliezers. De toekomst van de natuurparel van Oegstgeest is serieus op het spel gezet door een onvervalst staaltje machtspolitiek. Waarbij de kans enorm is, dat het gemeentebestuur van Oegstgeest niet meer kan voorkomen, dat er in de toekomst volop gebouwd gaat worden in De Geesten.