Inzameling voedselbank

geven n Zo eenmaal in de twee weken wordt er in Oegstgeest voedsel ingezameld voor de voedselbank in Leiden.

De voedselbank is onder meer afhankelijk van particuliere giften om de mensen die van de voedselbank gebruik maken, te kunnen voorzien van een voedselpakket.

Door het coronavirus is de voorraad van voedsel bij de voedselbank een stuk minder geworden. Op dit moment is er vooral behoefte aan pasta, pastasaus, rijst, groente in blik, fruit in blik en vis in blik.

Ook artikelen voor de persoonlijke verzorging en wasmiddelen zijn nodig.

Boodschappen kunnen ingeleverd worden op dinsdag 7 juli van 19.00 tot 19.45 uur bij de Rehobothkerk, Lijtweg 1 (tegenover de Shellpomp).


Vordering proces verkabeling

ruimte n Ruim een jaar geleden werd in het Dorpscentrum een informatieavond gehouden over het ondergronds brengen van de Oegstgeester hoogspanningskabel.

De kosten voor het onder de grond brengen van de Oegstgeester hoogspanningsleiding zijn voor een groot deel voor rekening van het Rijk. Vanuit de gemeente is een eigen financiële bijdrage van 15% vereist. Het haalbaarheidsonderzoek gaf aan dat de totale uitvoeringskosten tussen de 12 en 16 miljoen euro bedragen. Dit betekent voor de gemeente Oegstgeest een investering van tussen de 1,8 en 2,4 miljoen om de kabels ondergronds te brengen. Hiermee komt dan een gebied vrij van vier kilometer lengte en een breedte van tussen de 100 en 200 meter.

De invalshoek is steeds dat de vrijkomende ruimte gebruikt gaat worden om de leefomgeving in de hoogspanningszone kwalitatief te verbeteren. Verder is van het begin af aan duidelijk dat een beperkt deel van de vrijkomende grond verkocht zal worden ten behoeve van woningbouw ter financiering van de gemeentelijke eigen bijdrage.

De gemeente verwacht op korte termijn aan TenneT opdracht te kunnen geven voor een vervolg op het haalbaarheidsonderzoek. Hierin wordt op detailniveau nagegaan hoe de verkabeling kan worden uitgevoerd. Op basis hiervan neemt de gemeente, waarschijnlijk begin 2021, een definitief besluit over het wel of niet doorgaan van de verkabeling van het hoogspanningstracé.

Binnenkort komt er een digitale vragenlijst online waarmee bewoners hun mening kunnen geven.