Afbeelding
Foto:

Door John Vroom

Ik zag dat ...

• ook de sportscholen in Oegstgeest, zoals GoHealth in de Kemp, er helemaal klaar voor zijn om op 1 juli open te gaan

• er zich volgens ozoo.nl 20 nieuwe ondernemingen in Oegstgeest gevestigd hebben in de maand mei

• er zich nog een tandartspraktijk schijnt te gaan vestigen in het winkelgebied de Kempenaer, in het winkelpand aan de Terweeweg 54, naast Saton, met als naam Kies Precies.

• in het voormalige winkelpand van modezaak Glamour zich een bedden- en matrassenzaak heeft gevestigd

• de regiocampagne ‘Proef de Streek van Verrassingen’ van start is gegaan, waarbij marketingorganisaties van Leiden, Katwijk, Leiderdorp en Oegstgeest de ruim 250.000 regiobewoners willen activeren de eigen streek te herontdekken en er ook te consumeren. Een idee van de ledenraad van Rabobank Leiden – Katwijk, waarbij ook gesproken wordt over een Pop-Up Streekhuis, dat te bezoeken zou kunnen worden door de regiobewoners. Wellicht een suggestie om één van de leegstaande winkelpanden in Oegst­geest daarvoor te benutten of het voormalige Rabobank-gebouw?

Zakelijke nieuwtjes? Laat ze ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl


Eeuwenoude waterputten op het voormalige MEOB-terrein

opgraven n Archeologen troffen resten van 35 eeuwenoude waterputten aan tijdens een opgraving langs de Haarlemmerstraatweg, op het voormalige MEOB-terrein. Dat is te lezen op www.erfgoedleiden.nl.

De oudste put moet zo’n drieduizend jaar oud zijn. De jongste dateert uit de tiende eeuw na Christus. Deze locatie was zo'n lange periode geschikt voor het aanleggen van waterputten vanwege de ligging op lage zandgronden van een strandwal. Hierdoor was zoet water gemakkelijk bereikbaar. De opgraving leverde meer op, zoals veel gebruiksaardewerk uit de Romeinse tijd. Het aangetroffen aardewerk met bloedstrepen getuigt mogelijk van een ritueel dat bij een van de waterputten heeft plaatsgevonden.

De opgravingen vonden in 2016 plaats, in het kader van de ontwikkeling van het voormalige terrein van MEOB: het Marine Elektronisch Optische Bedrijf. Het gebied is nu ingericht als bedrijventerrein De Boeg.

De waterputten lagen op de oostelijke flank van een strandwal. Parallel aan de huidige kust liggen meerdere van deze strandwallen. Ze ontstonden in een periode dat de kustlijn veel oostelijker lag dan nu, zo’n 5000 tot 2500 jaar geleden. Op de grens tussen zee en land ontstond een wal van door de zee opgeworpen zand. De wind vormde lage duinen op deze strandwal. In de loop van de tijd kwam de kustlijn meer westelijk te liggen en werd een nieuwe strandwal gevormd. Zo ontstond parallel aan de kust een rij van meerdere strandwallen, herkenbaar als hoger gelegen plekken in het landschap.

Tijdens het onderzoek zijn geen resten gevonden van een nederzetting met gebouwen. Deze lag waarschijnlijk hoger op de strandwal. Wel geven de vondsten uit de putten een summier beeld van het leven op de strandwal in de late ijzertijd en de Romeinse tijd.