Onderweg werd bij het huis van Jolette en haar gezin aan de Dorpsstraat halt-gehouden.  Zeven paarden (zes met ruiter en één zonder) gingen voorop. | Foto Willemien Timmers
Onderweg werd bij het huis van Jolette en haar gezin aan de Dorpsstraat halt-gehouden. Zeven paarden (zes met ruiter en één zonder) gingen voorop. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

In memoriam Jolette van de Pas

gedenken n Iedereen in Oegstgeest kent waarschijnlijk de ijsman, Ronald Sommeling, van Tutti Frutti, de ijszaak aan de Geversstraat. Wat veel minder mensen weten, is dat zijn vrouw, Jolette van de Pas, na ruim acht jaar ongelooflijk moedig strijden tegen de afschuwelijke ziekte kanker op de veel te vroege leeftijd van 50 jaar is overleden. Zij liet het leven op 20 juni in het liefdevolle, vredige hospice Xenia in Leiden.

De begrafenis vond plaats zaterdag in haar woonplaats Oegstgeest bij het Groene Kerkje. Dit ging niet onopgemerkt voorbij. Wat een prachtige afspiegeling van haar leven is het geworden. Zeven paarden (zes met ruiter en één zonder) van haar geliefde manege Moedig Voorwaarts, waar zij en haar dochter Merel zoveel tijd doorbrachten, gingen aan kop van een stoet familie, vrienden en klasgenoten van Merel vanaf het afscheidscentrum aan de Piet Heinlaan richting Groene Kerkje.


Onderweg werd bij haar woonhuis op de Dorpsstraat halt-gehouden. Ontroerend was het te zien hoeveel mensen Jolette daar opwachtten om haar de laatste eer te bewijzen. Dit werd voortgezet bij de schitterende, indrukwekkende haag van 100 van haar KLM-collega’s, allen in welbekend blauw uniform, langs het laatste stukje van de route tot de kerk.


Dit alles en ook de verhalen van familie en vrienden in de kerk getuigden van de enorme hoeveelheid mensen, die door Jolette geraakt waren in haar veel te korte leven. Gelukkig konden alle vrienden en bekenden in deze nare coronatijd via digitale weg bij de dienst zijn. Zo kon iedereen zien hoe de dapperheid van Jolette voortgang heeft gevonden in haar dochter Merel, die met pianospel en prachtige woorden uiting gaf aan de liefde voor haar moeder.

En zo eindigde Ronald dan ook de dienst op de mooiste wijze, die maar mogelijk is:
“De mooiste prestatie die Jolette en ik geleverd hebben is onze dochter Merel”.

Afbeelding
Afbeelding