Kerk na Corona

De impact van Corona is groot op de manier waarop we samenleven. Op straat, in de winkel, bij de hockeyclub, in de raadsvergadering en ook in de kerk. We moeten afscheid nemen van het kerk-zijn zoals dat was vóór corona.

De kerken van Oegstgeest zijn sinds de coronamaatregelen leeg. Vrijwel leeg. Want naast een pastor en een paar metgezellen was er niemand. Nieuw was een cameraman of –vrouw. De bediening van de camera was plotseling een cruciale functie. In allerijl werden cameraploegen opgeleid, werden internetsites gekoppeld en konden geïnteresseerden digitaal de diensten bijwonen.

Vorige week werden de regels nog verder versoepeld en ook kerkdiensten mogen weer met grotere aantallen georganiseerd worden. De kerkbanken kunnen weer voller. Nog wel met anderhalve meter, maar toch.

Mag er nu wel of niet worden gezongen in de kerk? De uitspraken van minister-president Rutte hierover tijdens de persconferentie roepen grote vragen op. Volgens de premier is „

“Niet toegestaan om in groepsverband hard mee te zingen of te schreeuwen en gemeentezang mag sowieso niet zolang er geen vaccin is, ook niet als dit pianissimo, heel zacht, gebeurt”. Zachtjes zingen in de kerk? Ik kan me er nog weinig bij voorstellen. Alleen maar neuriën? Dat lijkt niet op de kerk van voor Corona.

In Duitsland zijn er twee grote virusverspreiders in kerken van Bremerhaven en Frankfurt geweest. Dan wil je als kerk wel extra voorzichtig zijn. Toch vind ik dat dat niet betekent dat er niets mogelijk is. Zingen hangt heel erg van de situatie. De grootte van de ruimte, de ventilatie, het aantal personen en hun leeftijd zijn factoren die een rol spelen. Zingen is geen bijzaak bij kerken, maar een wezenlijk deel van de kerkdienst.

Ik zie dat het kerk-zijn door Corona ingrijpend verandert. Dat zal geen tijdelijke verandering zijn. Het volgen van kerkdiensten via internet zal een blijvertje zijn. Maar ik mag toch hopen dat het zachtjes neuriën van psalmen en gezangen geen blijvende verandering is. Wanneer het coronavirus definitief verslagen is kunnen de banken weer helemaal gevuld worden en kunnen we weer diep ademhalen om lekker mee te zingen.


Arjan de Kok