Afbeelding
Foto:

Arantxa van Eeden

Hoe inspirerend is het om jongeren te spreken die weloverwogen op zoek zijn naar nieuwe beroepsmatige uitdagingen en zich niet laten zeggen dat ze iets niet durven. Arantxa van Eeden is daar een opmerkelijk voorbeeld van.

Door John Vroom

“Als peuter van een jaar of 4 hield ik mij nog niet bezig met wat ik later zou willen worden, maar ik knipte met veel plezier met zo’n bot knutselschaartje regelmatig mijn nieuwe poppen kaal, tot groot ongenoegen van mijn ouders. Pas op latere leeftijd ging ik mij pas afvragen wat ik zou willen worden.

Op school was ik een redelijk braaf kind, maar hield wel van uitdagingen en je moest mij zeker niet vertellen dat ik iets niet zou durven. Ik herinner mij dat ik in het biologielokaal uitgedaagd werd om aan een soort sproeimechanisme te trekken met de mededeling dat ik dat niet zou durven. Wel dus, met gevolg dat ik een tijdje van school geschorst werd.

Door de ziekte van mijn vader kwam ik veel in aanraking met ziekenhuizen, doktoren, verpleegkundigen en de zorg en dat fascineerde mij zodanig dat ik ook wilde bij gaan dragen om mensen beter te maken en ben na mijn middelbare schoolopleiding de studie Verpleegkundige gaan doen. Na een aantal studiejaren en het overlijden van mijn vader kwam ik tot de conclusie dat ik de opleiding emotioneel niet meer trok en ben er mee gestopt. Maar ja, wat dan?

Van kind af aan was ik altijd al creatief bezig. Knutselen, tekenen, papier vlechten en haren vlechten vond ik heerlijk, waardoor één van mijn beste vriendinnen die kapster was mij vroeg eens bij haar in de kapperszaak te komen kijken of dat niet iets voor mij zou zijn. En inderdaad dat leek mij superleuk en ben ik de kappersopleiding aan het Id-college in Leiden gaan doen. Tijdens die opleiding was ik al op leerbasis gaan werken bij Kapper Carl in Rijnsburg en daar ben ik na het behalen van mijn kappersdiploma in dienst getreden.

Omdat ik van uitdagingen hou en steeds meer wilde leren ben ik gaan werken bij Moments for Hair in Oegstgeest en switchte van daar naar Fresh Look in Lisse waar ik doorgroeimogelijkheden kreeg tot topstyliste. Heel leuk, maar na 6 jaar sloot de zaak. Daarna volgden Galerie Coiffure in Noordwijk en Chef de Cabine in Oegstgeest tot ik gevraagd werd door Tetteroo Haarmode in de De Kempenaerstraat, waar ik het tot nu toe erg naar mijn zin heb en de sfeer is daar prima. Ik zit nu zo’n 12 jaar in het kappersvak en het grappige is dat, zeker in deze corona-periode, ik weer gevoelens van interesse voor de verpleegkunde bij mijzelf waarneem. Dan zie ik mij in gedachte in een witte jas, haar in een knot in het ziekenhuis rondlopen om mensen te helpen beter te worden. Wie weet is dat voor mij op termijn wel dé nieuwe uitdaging”. Tja Arantxa, heel opmerkelijk!


Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl


Warm en droog voorjaar: de gevolgen voor het openbaar groen

groen n Al lange tijd is het zeer zonnig en droog in Nederland. Door de aanhoudende droogte verdorren sommige planten, struiken en bomen in tuinen en het openbaar groen.

Vooral jonge bomen en planten die het afgelopen jaar zijn aangeplant hebben last van de droogte. De wortels kunnen nog niet bij de diepere lagen van de grond om daar water te kunnen halen. Daarom geven de mensen van de buitendienst van de gemeente Oegstgeest extra water, om ze door deze droge periode te helpen. Het is alleen niet realistisch om álle planten en bomen water te geven. "Verdorde planten knippen we straks af, zij lopen na regen meestal weer uit. Door de droogte zullen er helaas ook bomen en planten dood gaan", laat de gemeente op Facebook weten. "Dit is overigens afhankelijk van de plaatselijke groeiomstandigheden, de soort en leeftijd. In het najaar maken wij de inventarisatie op en worden dode planten en bomen waar nodig vervangen. Gelukkig is het zelf herstellend vermogen van de natuur groot. Bomen zoals platanen en lindes laten uit voorzorg gewoon hun blad of stukken bast vallen om uitdroging te voorkomen. En gras herstelt zich meestal wel weer na een regenbuitje."

Afbeelding