Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Vervolg van pagina 5

De uitwerking van de visie in het ontwerp bestemmingsplan stemt al even somber. Het wordt steeds zichtbaarder dat Endegeest wordt verkwanseld.


Volgens de “Ministeriële beleidsbrief Modernisering Monumentenzorg” hebben gemeenten de taak en verantwoordelijkheid te zorgen voor een goede verankering van het Rijksbeschermd dorpsgezicht de cultuurhistorie en natuur. Daarom moeten gemeenten een analyse maken van de cultuurhistorie in een beschermd bestemmingsplangebied en daar conclusies aan verbinden, die in het bestemmingsplan verankerd worden. Dat is niet gebeurd. Het is volstrekt onvoldoende een kopie toe te voegen aan het ontwerp bestemmingsplan als bijlage van het besluit Rijksbeschermd dorpsgebied, Ook provincies hebben blijkens de beleidsbrief een belangrijke rol ten aanzien van de borging van de cultuurhistorie. Wat de gemeenteraad laat liggen, moet straks goedgemaakt worden door de provincie. Pijnlijk. Oegstgeest heeft toch al geen goede staat van dienst als het gaat om bestuurlijke zorgvuldigheid.


Het ontwerp bestemmingsplan laat belangrijke omissies zien als het gaat om die borging. Er wordt, als dit allemaal doorgaat, lustig op los gebouwd, zelfs in Natuur Netwerk Nederland-gebied. Dat de Monumentencommissie voor dit bestemmingsplan nooit om advies is gevraagd, mag ook bij de gemeenteraad bevreemding wekken.

Omwonenden spreken er al twee jaar schande van hoe de gemeente met de belangen van de omwonenden omgaat. Het ontwerp bestemmingsplan spreekt over onderzoeken, die nog moeten komen. Hoe kunnen omwonenden zienswijzen indienen als de resultaten van die onderzoeken er nog niet zijn? Loopt het college te hard, werken de onderzoekers te langzaam of is hier sprake van het bewust onthouden van informatie? Wat eerder nog kon worden gezien als ‘slechte communicatie’ riekt nu wel heel erg naar bewuste frustratie van gemeenteraad en burgers.

Het ontwerp bestemmingsplan laat nu voor het eerst de massaliteit zien van de in het bestemmingsplan toegestane bebouwing De kern van het plangebied is het parkachtige gebied oost van de Endegeesterstaatweg, met bos, ruime grasperken, kasteel en weiden ten zuiden. De bebouwing neemt in dit gebied toe met 60%. Het bebouwd vloeroppervlak neemt, ten gevolge van extra bouwlagen, toe met maar liefst 131%. Ruimschoots meer dan een verdubbeling dus.

In hun nota van uitgangspunten heeft onze Stichting indertijd gesteld dat er niet meer stenen toegevoegd zouden moeten worden, omdat dit gebied een drievoudige bescherming geniet, namelijk als Rijksbeschermd dorpsgebied, als onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland en op basis van de Landgoederen kastelen biotoop bescherming. Ook staan er een aantal Rijksmonumenten. Het karakter van Endegeest zal wezenlijk veranderen als deze plannen doorgaan.


Onduidelijk blijft wat een en ander betekent voor het parkeren. Meer vloeroppervlak betekent meer mensen en meer auto’s. Wat gaan we doen: we verplaatsen het blik, dat nu nog aan de rand staat naar binnen het gebied. Nergens wordt in het plan ingegaan op de parkeerbehoefte voor de reeds bestaande gebouwen. Laat staan dat ingetekend is waar die nieuwe parkeerplaatsen zouden moeten komen. Nu al worden auto’s gewoon overal op het grasveld geparkeerd.

Inmiddels is al wel duidelijk, dat er op drie locaties monumentale bomen gekapt moeten worden: nabij de Blauwe tramlocatie, bij het kwadrantgebouwtje en bij een nieuw gebouw achter het huidige Technische Dienstengebouw. Raadsleden, ga a.u.b. eens ter plaatse kijken met de plannen in de hand. Dan wordt veel meer duidelijk.

Er wordt op Endegeest volop bouw voorzien, maar onduidelijk blijft wat de functies van al die te bouwen gebouwen wordt. Waarom bouwen? Er is al jaren volop leegstand op Endegeest. Rivierduinen en nieuwe eigenaar Oudendal hebben de gebouwen lang leeg laten staan, terwijl zich wel huurders binnen de bestemming ‘maatschappelijk’ gemeld hebben. Het is niet moeilijk gissen dat Rivierduinen en koper Oudendal er al vroeg in dit hele gebiedsproces uit waren op maximalisering van de grondprijs. Dat bereik je door de bestemming maatschappelijk te laten veranderen in de bestemming wonen.

Oudendal heeft voor eigen rekening en risico Endegeest gekocht en is wettelijk verplicht het Kasteel te onderhouden. Maar dit spel zien we nu gebeuren: eerst wordt onder het mom van maatschappelijk zo veel mogelijk bouwvolume gecreëerd. Daarna wordt gemeld dat het financieel toch niet uit kan. Vervolgens moet het college - of dus toch de gemeenteraad! – de bestemming alsnog wijzigen in wonen. Kassa voor de Oudendal Groep. Jammer van Endegeest.

Wat is nu echt de drijfveer van het college en de coalitie om hierachter te staan? We kijken met belangstelling, maar ook met grote bezorgdheid, naar de volgende vergaderingen van de gemeenteraad. Wie maakt hier de dienst uit in de gemeente en welke belangen worden hier gediend? Wie houdt de rug recht?


Joost Geluk – voorzitter Stichting Behoud Wilhelminapark en de Geesten