Raad vergadert donderdag opnieuw over plannen Endegeest

politiek n Komende donderdag, 25 juni, vergadert de Oegstgeester gemeenteraad opnieuw over de plannen die er zijn met en rondom kasteel Endegeest.

Door Willemien Timmers

In het dorp is commotie ontstaan omdat een besluit dat gemeenteraad genomen had over bewoning van het gebied, uiteindelijk niet door wethouder Peter Glasbeek is meegenomen in het bestemmingsplan. De raad wilde dat bewoning van kasteel Endegeest en de gebouwen er omheen, niet zomaar mogelijk moest zijn. Mochten er plannen op tafel komen, dan zouden die door de raad goedgekeurd moeten worden. Projectontwikkelaar Johan Oudendal ging hier niet mee akkoord. Hij wil dat toestemming voor deze plannen zonder teveel tijdverlies door het college van B&W moet worden verstrekt. De wethouder ging hierin mee, en riep de raad op zijn mening te herzien. Een ongebruikelijke gebeurtenis.

Als de gemeenteraad donderdag bij haar besluit blijft, betekent dit dat alle plannen die op tafel liggen voor het landgoed, onder andere de verbouwing van de Julianaschool voor de Leo Kannerschool, weer terug naar de tekentafel moeten. Ook zal één en ander politieke consequenties hebben voor de wethouder. “Dan mag een ander het gaan proberen”, liet Glasbeek bij een persbijeenkomst weten.

Naar het zich laat aanzien zal de gemeenteraad het toch niet zo hard spelen, zo is te lezen op Sleutelstad.nl. Naar alle waarschijnlijkheid zal D66, net als coalitiepartijen VVD en PrO, voor de aanpassing stemmen, zodat het masterplan niet in gevaar komt. D66-fractievoorzitter Elfred Bus bij Sleutelstad: “Als dit proces strandt, dan zijn we echt heel ver terug en is er geen duidelijkheid voor alle partijen in het gebied. Dat klinkt ook niet echt als een aantrekkelijk scenario.”

(zie ook ‘Lezers schrijven’)