De gemiddelde neerslag in Nederland in 2020 vergeleken met het gemiddelde van 1980 tot 2010, een heel duidelijk voorbeeld van de meer grillige neerslag. Gegevens: KNMI.nl
De gemiddelde neerslag in Nederland in 2020 vergeleken met het gemiddelde van 1980 tot 2010, een heel duidelijk voorbeeld van de meer grillige neerslag. Gegevens: KNMI.nl Foto:

INGEZONDEN n Komende weken komt een aantal middelbare scholieren aan het woord over 'droogte'. Dit in het kader van een aardrijkskundeproject. Deze week deel 1.


'Voor het tiende jaar op rij ernstige droogte'

droogte n De afgelopen jaren is het droog geweest in Nederland. Nu zien we vroeg in het jaar al stijgende temperaturen en neerslag tekorten. Hoe komt dit? Wat kunnen we hieraan doen?

Door Sarah Weisscher en Mika Campo

De droogte in Nederland, en dus ook in Oegstgeest en Leiden, is met name te wijten aan voornamelijk uit drie dingen: klimaatverandering, meer verdamping en hogedrukgebieden. Door de hogedrukgebieden regent het minder, en daarbij is er een toename aan zonuren, waardoor er ook meer water verdampt. Kortom minder neerslag en meer verdamping. Daarboven op komt dan nog eens de temperatuurstijging als gevolg van klimaatverandering. Door de klimaatverandering wordt het weer ook grilliger. Dat betekent dat er heel veel regen in een korte periode valt, terwijl er de rest van het jaar veel minder regen valt. Denk aan de flinke hoosbuien die we recentelijk alweer hebben gezien waarbij er heel veel neerslag in korte tijd valt. Dat zou normaal geen probleem zijn, maar Nederland heeft niet de capaciteit om al die neerslag ergens op te slaan. Dus stroomt het terug naar zee via rivieren en kanalen of via het rioleringssysteem.

Bijkomend probleem is het feit dat het veen waar een deel van Oegstgeest op staat door de droogte krimpt, waardoor in Oegstgeest de grond in zakt. Gelukkig zijn de meeste huizen op grote betonnen palen gebouwd, en daarom zullen die dus niet zakken, maar de meeste tuinen en starten zakken wel.

Ernstig neerslagtekort

In Nederland is het neerslagtekort op dit moment ongeveer 150 mm. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar dat is het wel. Pak bijvoorbeeld een kan en een liniaal, en vul de kan met 15 cm water. En bedenk nu dat het watertekort evenveel is als heel Nederland gevuld met dat soort kannen. Dat is ongeveer 60 biljard liter, of een 6 met 16 nullen erachter.

De droogte is het ergste in delen van Gelderland, het noorden van Noord-Holland en heel Zeeland. In Gelderland is het zo droog omdat het in het midden van Nederland gesitueerd is, ver weg van de zee, waardoor er minder regen valt. Noord-Holland en Zeeland liggen daarentegen juist dicht bij de zee, maar die provincies hebben ook weer meer zonuren waardoor het water er ook weer snel verdampt.

Hier in Oegstgeest is er ook een neerslagtekort door het grote aantal zonuren, maar het is minder erg dan in het noorden van Noord-Holland.

Aanpakken

Op de korte termijn doen we er allemaal goed aan een stuk zuiniger met water, door bijvoorbeeld korter te douchen. Hiermee bespaart u niet alleen water, maar ook geld. Een gemiddelde douchebeurt van 10 minuten kost ongeveer 72 liter warm water, wat gelijk staat aan €0,36. Als u elke dag 10 minuten doucht, kost dat per jaar 26,280 liter water, wat gelijk staat aan €131,40. In plaats van 10 minuten 5 minuten douchen kost half zo veel, dus dan bespaart u per jaar €65,70 en ongeveer 60 uur. Dat is ongeveer vier seizoenen van ‘Wie is de Mol?’.

Verder kunt u een groen dak maken, een dak met veel planten, door middel van sedum dakbedekking bijvoorbeeld. Dat kan ook als wateropslag bieden, iets wat zo moeilijk te realiseren is in Nederland. Vervang uw tuintegels ook zoveel mogelijk voor gras en planten, omdat deze ook water opslaan en direct naar het grondwater leiden en niet het rioolsysteem in. Maar ook een regenton in de tuin kan al een stuk helpen, omdat u daarmee uw planten water kan geven in plaats van met water uit de kraan. Of gebruik het water waarin eerst uw groenten of pasta gekookt is na het afkoelen om uw binnenplanten water te geven.

Ook de gemeente kan een grote rol spelen bij het beperken van de hoeveelheid regenwater die via het oppervlaktewater of het riool wordt weggevoerd. Denk dan bijvoorbeeld aan het aanleggen van waterpleinen, pleinen waar je kan skaten of spelen als het droog is en die water opvangen opvangt en opslaan als er veel neerslag valt.

Op de lange termijn is de beste manier om droogte tegen te gaan klimaatverandering aan te pakken. Helaas heeft de gemeente Oegstgeest duidelijk gemaakt nog geen concrete plannen te hebben om klimaatverandering en dus droogte aan te pakken (Infoblad Klimaatadaptie Oegstgeest). Wij hopen dat Oegstgeest snel met een plan komt om dit tegen te gaan.

Mocht u graag waterbesparende actie willen ondernemen, dan kunt u voor meer tips kijken op de website van het waterschap Rijnland, www.bewustlevenmetwater.nl of www.duurzaamthuis.nl/water/water-besparen.