Gerrit Jan Bezemer (voorzitter PVOO) praat bij met Marijke in ’t Veld (BIZ De Kempenaer).
Gerrit Jan Bezemer (voorzitter PVOO) praat bij met Marijke in ’t Veld (BIZ De Kempenaer). Foto:

Ondernemers Winkelgebied De Kempenaer zijn weerbaar

ondernemen n Op dinsdag 2 juni waren de terrassen weer geopend en konden Marijke in ’t Veld en de nieuwe voorzitter van het Platform voor Ondernemers Oegstgeest, Gerrit Jan Bezemer, kennismaken en bijpraten bij Brasserie Hemels. De horecaeigenaren waren weer blij dat ze (coronaproof) konden starten en met het mooie weer wat omzet konden maken.

Marijke is voorzitter van de BIZ vereniging De Kempenaer. Hierin zijn negentig bedrijven met elkaar verbonden.

Na acht jaar voorzitterschap kent Marijke de situatie van de winkeliers als geen ander. Als medebewoner volgt ze de activiteiten op de voet. Regelmatig bepleit zij bij de gemeente de belangen van de leden. De lockdown, die vanaf maart de winkeliers trof, laat sporen na. Stille straten, lastige anderhalve meter protocollen en besmettingsangst zorgden bij veel winkels, behalve misschien de foodsector, voor omzetverlies. Wel gaan de kosten door, zoals de huur, energielasten, de overheidsheffingen en vaste personeelskosten. Deze blijven drukken op de exploitatierekening.

In de beeldvormende videovergadering van de gemeente Oegstgeest van 26 mei verzochten het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad ondernemers een beeld te schetsen van de situatie bij de ondernemers in deze coronatijd. De vertegenwoordigers van de drie ondernemersverenigingen (De Kempenaer, Winkelcentrum Lange Voort en PVOO) gaven aan dat voor sommige (vooral non-food) bedrijven de situatie nijpend werd. Aandacht is gevraagd voor huren die niet meer kunnen worden voldaan nu omzet terugvalt. Aan de gemeente is gevraagd waar nodig een bemiddelende rol te spelen waar huurders en verhuurders elkaar niet kunnen vinden. Ook is gevraagd voor sommige sectoren uitstel of zelfs afstel van gemeentelijke heffingen te overwegen. Ook is aangedrongen om blijvend te investeren in plaats van te bezuinigen. "Haal investeringsplannen naar voren in plaats van door te schuiven. Probeer de economie weer aan te jagen." Ondernemers zien hun reserves inkrimpen terwijl er binnenkort weer wintercollecties (kleding, schoenen, nieuwe seizoen items) ingekocht moeten worden. De vraag is of de bankrekening dat toelaat. Enkele winkeliers konden gebruik maken van de overheidsondersteuning zoals Tozo en NOW. Die gaven wat soelaas maar nemen de pijn van de omzetval niet weg. Marijke vreest dat enkele ondernemers dat gevecht niet meer aankunnen. Er kan leegstand ontstaan en dat zal de leefbaarheid van het winkelgebied niet ten goede komen. Anderzijds zien we ook dat ondernemers creatief en weerbaar zijn. Ze geven niet snel op en kunnen snel schakelen. Ze zijn strijdbaar en zullen uit alle macht proberen ook weer uit deze crisistijd het beste te bereiken. Gerrit Jan Bezemer: "En als we als belangenbehartigers hier een steentje aan kunnen bijdragen dan zullen we dat zeker niet nalaten. Het was een boeiend gesprek met een gedreven voorzitter van de Kempenaerstraat. We gaan elkaar de komende periode zeker weer tegenkomen en elkaar, samen met de Lange Voort en PVOO, ondersteuning bieden."


'Je hoeft niet elkaars taal te spreken om te helpen'

ondersteunen n Corrinne (55) is vrijwilligster bij Humanitas Home-Start. Ze is een zorgzame vrouw die begaan is met haar medemens. Samen met haar man heeft ze een biologische zoon, een geadopteerde dochter en een pleegdochter met autisme. Het zit in haar natuur om anderen te helpen: vrijwilliger zijn bij Humanitas Home-Start is dus een vanzelfsprekende keuze.

Door Merel Rem

Home-Start is een organisatie die praktische ondersteuning biedt aan gezinnen met jonge kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Je begeleidt hen zolang de hulp nodig is. Op basis van een intakegesprek word je als vrijwilliger gekoppeld aan een gezin: “Die match maakt de organisatie heel goed. Bij elk gezin waar ik kwam, was de klik er meteen. Je hoort er gewoon bij,” aldus Corrinne.

Inmiddels zet zij zich al vijf jaar lang in voor de organisatie en heeft ze met drie verschillende gezinnen samengewerkt. “Je biedt mensen een luisterend oor, je geeft ze de ruimte om hun hart te luchten of je maakt juist een vrolijk babbeltje; net waar iemand op dat moment behoefte aan heeft. Het is niet de bedoeling dat je hun problemen oplost en ze dingen uit handen neemt.”

Op dit moment werkt Corrinne met een Nederlands gezin waarvan de ouders allebei medische problemen hebben. Het huishouden doen en twee jonge kinderen opvoeden, wordt hen soms te veel. Corrinne geeft dan tips over hoe ze huishoudelijke taken kunnen indelen.

Hiervoor heeft ze twee keer twee jaar lang met Syrische gezinnen samengewerkt. In het begin was dit een uitdaging vanwege de taalbarrière: “Je communiceert via handen en voeten, maar daar kom je verrassend genoeg heel ver mee. Als we samen gingen wandelen, dan sprak ik rustig Nederlands en praatte ik over koetjes en kalfjes. Die wederzijdse vriendelijkheid en openheid voel je aan. Je hoeft niet elkaars taal te spreken om iemand te helpen.”

Vrijwilligerswerk geeft Corrinne een voldaan gevoel, "Ik heb echt iets gevonden dat bij mij past" en zet haar vrijwilligerswerk graag voort.

Wil je ontdekken of vrijwilligerswerk iets voor jou is? Wat past er bij jouw talenten? (Video)Bel of app de adviseurs van i-doe tijdens het Digitaal Spreekuur op dinsdag en donderdag tussen 12.00 en 16.00 uur op 06 53638584. Meer informatie op www.i-doe.nl en www.dorpskracht.nl

'Bij elk gezin waar ik kwam, was de klik er meteen.'