Leo Smit (1900-1943) en Anne Frank (1929-1945).
Leo Smit (1900-1943) en Anne Frank (1929-1945). Foto:

Anne Franks Dagboek blijft nog steeds actueel

herinneringen n Begin maart vijfenzeventig jaar geleden stierven de zusjes Margot en Anne Frank in het Noord-Duitse concentratiekamp kamp Bergen-Belsen. Aan vlektyfus. Hen gedenken gebeurt op zondag 19 juli om 16.00 uur in De Paulus – in het muziekfestival De Zomer van 2020.

Door Lucien Knoedler

Maximaal dertig jongeren en studenten kunnen hier voor €5 bij zijn. Deze kaarten zijn uitsluitend te verkrijgen bij de Rijnlandse Boekhandel in Oegstgeest. Zonder ticket geen toegang, aan de zaal is geen kassa.

Voor haar dertiende verjaardag, 12 juni 1942, kreeg Anne Frank een dagboek waar zij die avond in ging schrijven. Twee maanden later zette zij dit met tussenpozen even goed voort. Vanaf 16 augustus was zij immers twee jaar lang ondergedoken achterin een voormalig koopmanshuis aan de Prinsengracht in Amsterdam – met haar zus, ouders en vier anderen. Al die tijd geen stap in de buitenlucht, geen geruchtje mochten ze maken. Vermoedelijk bij toeval ontdekt, werden ze 4 augustus 1944 gearresteerd en via Westerbork eerst naar Auschwitz gedeporteerd. Vader Otto Frank is de enige van de acht uit Het Achterhuis die de Holocaust overleefde. In Bazel richtte hij het Anne Frank Fonds op dat met de opbrengst uit de auteursrechten projecten tegen racisme, discriminatie en antisemitisme steunt. Anne Franks Dagboek is in vijfenvijftig talen verschenen en een van de meest gelezen boeken wereldwijd.

Voorlezing van passages uit Anne Franks Dagboek door actrice Ellen van Rossum wordt afgewisseld met muziek van vervolgde tijdgenoten: Leo Smit en Marius Flothuis. Zij wordt gespeeld door Felicia van den End, fluit en Daan Treur, piano – leden van het gerenommeerde New European Ensemble uit Den Haag. Daaronder de Sonate voor fluit en piano die Leo Smit op 12 februari 1943 voltooide. Zijn toonkunst is speels en zonnig, ook beïnvloed door jazz. Werd Leo Smit met zijn vrouw twee maanden later naar Westerbork afgevoerd, 30 april 1943 kwam hij om in het vernietigingskamp Sobibór. Componist en internationaal geëerde musicoloog Marius Flothuis (1914–2001) sloot zich in 1942 aan bij het verzet, hielp joden onderduiken, werd in 1944 naar het concentratiekamp Sachsenhausen gedeporteerd, ontsnapte ternauwernood aan de dood. Anne Franks Dagboek is actueel.

Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel, online www.muziekkamer-oegstgeest.org