Afbeelding
Foto:

Endegeest: nog meer chaos

• Projectontwikkelaar Oudendal kocht op het Oegstgeester Landgoed Endegeest onder meer het kasteel (een monument met plicht tot onderhoud) en omliggende gebouwen. Aanvankelijk voorzagen de plannen erin dat diverse maatschappelijke voorzieningen in die gebouwen gevestigd worden. Daar valt kennelijk niet veel mee te verdienen. En dus werd ook in de plannen opgenomen dat het Oegstgeester College van Burgemeester en Wethouders (B&W) zou kunnen besluiten om later de bestemming ‘maatschappelijk’ te wijzigen in ‘wonen’. Er moet dan wel worden aangetoond dat de maatschappelijke voorzieningen niet (voldoende) winstgevend zouden zijn. Vrijwel zeker heeft Oudendal die berekeningen al lang gemaakt. En het zal vast niet lang duren voor hij bij B&W aanklopt om de bestemming ‘maatschappelijk’ te wijzigen in ‘wonen’.

• Waarom zijn B&W bereid om de risico’s van de projectontwikkelaar af te dekken? Gelukkig leek het de Gemeenteraad - het hoogste bestuursorgaan - beter dat B&W niet over die wijzigingsbevoegdheid (‘maatschappelijk’ te veranderen in ‘wonen’) zouden beschikken en schrapte de clausule. Het was een unaniem Raadsbesluit, genomen op 28 mei 2020. Oudendal accepteerde echter dat Raadsbesluit niet en op 12 juni 2020 tekende de Burgemeester alsnog de oorspronkelijke tekst met Oudendal. 12 juni 2020 werd tevens het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage gelegd. Ook die tekst was niet overeenkomstig het besluit van de Raad gecorrigeerd. Dat is een bestuursrechtelijke doodzonde waarvoor het gehele College verantwoordelijk is. Eerder werd al duidelijk dat dit College zich evenmin wat aantrekt van belanghebbenden zoals o.a. de Pony Manege en de Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten met een achterban van 400 omwonenden.

• B&W begonnen na de ondertekening aan een operatie om de Gemeenteraad te bewegen op 25 juni a.s. het Raadsbesluit van 28 mei 2020 in te trekken. Ook al zou de Raad daarmee instemmen, dan maakt dat de doodzonde van B&W niet ongedaan. Het CDA, Hart voor Oegstgeest en Lokaal Oegstgeest hebben in de Oegstgeester Courant al laten weten hier niet aan mee te werken. Van de Raad - en ook nu unaniem - mag verwacht worden dat een duidelijk NEE klinkt op de poging van B&W om de Raad tot ledepop te maken. Wie maakt hier eigenlijk de dienst uit? De Raad of Oudendal via B&W?

• Tenslotte: hoe heeft het zover kunnen komen?

Mr Jan J.L. de Soeten


ASC één-tweetjes

Het is niet de eerste keer dat de Gemeente Oegstgeest blunders maakt in een bestemmingsplan. In het geval van de Klinkenbergerplas stootte men zich zelfs tweemaal aan dezelfde steen.

Maar nu valt het op dat de vergissing in het voordeel blijkt van de voetbalclub van een van onze wethouders. ASC speelt graag één-tweetjes, om te winnen.

De, onze, monumentale voetbalclub, dat wil zeggen haar bestuur, laat zich niets gelegen liggen aan de voorwaarde die gesteld werd om te kunnen gaan voetballen in een mooie polder, vol natuur.

Na jarenlang overleg was er dan eindelijk de consensus ten gunste van mens- en dier-lievend, eerlijk en sappig gras. Dat is een GROOT en NATUUR belang, iets waar we ons in dit dorp heel graag sterk voor maken. Maar voor het ASC-bestuur gaat het belang van de club veel verder, té ver. Tegen de tijdgeest in ons land waar bij een breed publiek méér begrip aan het ontstaan is voor een nieuw normaal in een duurzame toekomst. Dat we het met minder groei moeten gaan doen willen we overleven. Dat groei niet alleen in kwantiteit te meten is maar ook en vooral kwaliteit moet gaan betekenen.

‘We hebben een groeispurt gemaakt van 600 naar 1200 leden’ zegt de voorzitter. Prachtig toch? Maar het is weer niet genoeg, het bestuur wil doorgroeien en binnenkort komt er natuurlijk een verzoek, één-twee, om subsidie voor dat vermaledijde kunstgras.

Ons monument ASC valt van zijn sokkel, trekt zich niets aan van de geest van de eerlijke en democratische afspraken die er gemaakt werden. Het bestuur heeft een ambtelijke fout nodig om haar zin te krijgen en de gemeente is maar al te blij dat ze niet tussenbeide hoeft te komen want ASC krijgt bij voorbaat juridisch gelijk. Een fraai precedent. In plaats van te streven naar een mooie club met een stabiel en inclusief ledenbestand, naar betere sportieve prestaties. Naar een maatschappelijk rolmodel waarin ook ándere dan voetbalbelangen worden gerespecteerd, en waarin afspraak is afspraak een eerlijke norm blijft. Zelfs al gaat het maar om een paar vleermuizen.

Het ASC-bestuur probeert zich te verschuilen achter een ‘muur van klimop’ en bouwt letterlijk en figuurlijk een egelhuisje. Dat kán niet serieus bedoeld zijn.

Het oude terrein lag midden in het dorp, op het nieuwe onttrekken de bobo’s van de club zich aan de samenleving. ASC zet zichzelf offside en moet afgefloten worden. Daar is geen VAR voor nodig, maar misschien wel wat meer bewustzijn bij de leden.

Sjef Gussenhoven - Zeer Bezorgde Bewoner


Oproep: Neem meer tijd voor betere besluitvorming over hoogbouw

Aanstaande donderdag bespreekt de Gemeenteraad van Oegstgeest een zogenaamde nota van uitgangspunten. Instemming met deze nota door de Raad plaveit de weg voor de Universiteit Leiden om aan de rand van het Oegstgeestse Bio Science park op een klein perceel van slechts 5,6 hectare, maar liefst 800 woningen te bouwen. Dit betekent dat hier een kleine 2000 mensen dicht op elkaar komen te wonen.

Even een vergelijking met de rest van Oegstgeest aan de Rijn. In deze, toch ook al redelijk dichtbebouwde wijk van 41 hectare, staan na afronding van het plan 1103 woningen. Dat betekent dus dat de mensen in het nieuwe plan nog met een factor 3.3x dichter op elkaar komen te wonen. Zelfs bekende grootstedelijke buurten in Amsterdam zoals als IJburg of de Bijlmer halen deze dichtheid niet. In bovenstaande rekensom laten we voor het gemak net, zoals de wethouder zelf in de media doet, de studenten buiten beschouwing.

De gevolgen voor rest van Oegstgeest aan Rijn kunnen aanzienlijk zijn. In de opzet en plannen van deze wijk is er qua voorzieningen en infrastructuur geen rekening gehouden met deze schaal van uitbreiding.

Dat Oegstgeest moet bouwen in deze tijden van woningnood staat vast. Het is belangrijk dat er meer starterswoningen en sociale woningbouw in Oegstgeest beschikbaar komen en dat is ook in dit gebied mogelijk en inpasbaar, maar de uitgangpsunten zoals beschreven in deze Nota geeft de markt veel ruimte voor massieve hoogbouw.

Als bijdrage tegen woningnood hebben de opstellers een prachtig plan opgesteld. De brochure ziet er ook sympathiek uit. Het plan omvat volgens de opstellers een combinatie van wonen, werken en recreatie. Ook de geschetste impressies zien er veelbelovend uit. Helaas wordt hier een fata morgana van de werkelijkheid gecreëerd. Om de geschetste aantallen te kunnen realiseren is er domweg geen ruimte voor het voorgestelde groen. Laagbouw zal met de genoemde aantallen woningen ook niet of nauwelijks zijn te realiseren.

Friso de Jong en Sander Timmermans


De ultieme Oegstgeester Nimby

Als oorspronkelijke bewoner van het gebied Nieuw Rhijngeest weet je dat er vroeg of laat gebouwd gaat worden in je naaste woonomgeving. Op zich is het een gegeven dat de oorspronkelijke vrijheid en ruimte die je gewend was, ingeperkt wordt door nieuwe huizen en nieuwe bewoners. Tot op heden is de ontwikkeling van Nieuw Rhijngeest een succes te noemen. Mooi opgezet met veel water en met een groot park. Ook voor de nieuwe bewoners is het hier prettig wonen.

Recent is de nota van uitgangspunten voor het deelplan Nieuw Rhijngeest Zuid (wonen) gepresenteerd in de oordeelsvormende vergadering ruimte van 4 juni jl., na eerdere presentatie in 2018. De plannen van 2018 zijn plannen gebleven maar duidelijk was wel dat hoogtes (tot 40 meter) en de locatie van de hoogtes voor de raad niet acceptabel waren. De plannen moesten opnieuw met de eigenaren van het gebied (Universiteit Leiden) besproken worden. Als bewoners hebben wij in juni 2019 één keer de gelegenheid gehad om tussentijds te horen wat de plannen zijn. Verslag daarvan en conclusies zijn afwijkend van wat wij als bewoners tijdens deze bijeenkomst hebben opgemerkt en als commentaar hebben meegegeven. De weerslag van de nieuwe nota van uitgangspunten hebben wij als bewoners uit de krant moeten vernemen. Waar het oorspronkelijke plan 400 woningen betrof (inclusief sociale huur en studentenhuisvesting) zijn dat er nu in de nieuwe nota van uitgangspunten 800 geworden. Waar de oorspronkelijke hoogtes tot 40 meter gingen, zijn de hoogtes ongewijzigd gebleven maar op andere plekken gepositioneerd. Laat onverlet dat de bouwhoogtes die gehanteerd worden voor Oegstgeester begrippen (te) hoog zijn. In grote delen van het gebied mag 16 tot 25 meter hoogte gebouwd worden. Met 800 wooneenheden op zo’n klein oppervlak wordt het gebied overvol en is er sprake van een stedelijke verdichting.

Zoals te begrijpen valt, wil niemand dat in zijn achtertuin. Als bewoners begrijpen wij dat er gebouwd moet worden maar willen wij graag de discussie met de partijen aangaan om de hoogtes terug te brengen naar Oegstgeester proporties en op andere plekken in het gebied dan de nota nu toestaat. Echter wat blijkt; de coalitiepartijen (VVD, CDA en PRO) hebben met elkaar al uitgemaakt dat de nota op deze wijze door de raad geloodst moet gaan worden. Eerder dan de andere partijen in de raad zijn zij van de plannen op de hoogte gebracht met daarbij het vriendelijke verzoek om toch vooral met deze plannen akkoord te gaan. Tot zover de vrije meningsvorming en het democratische gehalte van de gemeenteraad van ons mooie dorp. In de oordeelsvormende vergadering van 4 juni was de raad het er eigenlijk unaniem over eens dat dit een A-typische ontwikkeling is voor het dorp Oegstgeest in een Oegstgeester wijk. Enorme dichtheid met naar verhouding een groot contingent sociale woningbouw met daarbovenop nog eens 300 studentenwoningen. Er wordt gesteld dat dit past in de stedelijke ontwikkeling van dit gebied. Van deze verstedelijking is tot op heden nog geen sprake. De plannen die nu op tafel liggen voor dit gebied maken het pas echt verstedelijkt.

Het CDA is, als een van de coalitiepartijen, eerlijk als ze hun motivatie toelichten om toch achter deze A-typische ontwikkeling voor dit gebied te gaan staan, die hun wethouder heeft uit onderhandeld: 'in dit gebied met deze dichtheid bouwen is de beste bescherming dat ons dorp groen en leefbaar blijft. Als het ergens kan, kan het in dit gebied.' Pardon! Dit is de ultieme nimby (not in my backyard) die politiek Oegstgeest uitspreekt over een gebied dat tot Oegstgeest behoort en waar ook Oegstgeestenaren wonen. Het is wel bijzonder dat het CDA dit standpunt nu huldigt. In de discussies over de nota van uitgangspunten in 2018 werd door hen aangegeven dat 400 woningen veel teveel was voor dit gebied. Nu twee jaar later komt hun eigen wethouder op 800 woningen en vinden we het wel kunnen in dit gebied. Ik ga ervan uit dat de andere coalitiepartijen er net zo over denken. Nog weinig bewoners in het gebied die bezwaar gaan maken, ver van het oude dorp, die sociale woningbouw en studenten moeten toch ergens komen en met een grondeigenaar (Universiteit Leiden) die niets op heeft met Oegstgeester waarden waaronder een dorps en groen karakter.

Het lijkt erop dat de andere kant van de A44 niet meer (of nog steeds niet) tot Oegstgeest behoort en verworden is tot een vrijstaat van de Universiteit Leiden.

Politiek Oegstgeest neem uw verantwoordelijkheid en stop deze potentiële verstedelijking van een stuk dat ook tot Oegstgeest behoort en maak van de rest van Nieuw Rhijngeest eenzelfde parel als het nu reeds bebouwde deel.

Eppo Heemstra - Bewoner Rhijnhofweg


Endegeest verkwanseld - Gemeenteraad in zijn hemd gezet

Op 12 juni is het ontwerp bestemmingsplan De Geesten verschenen. Er is heel veel discussie aan vooraf gegaan. In het nu ter inzage liggende ontwerp bestemmingsplan wordt - als klap op de vuurpijl - de hele gemeenteraad van Oegstgeest door het college in zijn hemd gezet en blijkt de aantasting van het gebied nog ingrijpender dan eerder was voorgeschoteld.

De raad heeft eerder besloten dat de bevoegdheid om de bestemming van het kasteel en omliggende gebouwen te veranderen van ‘maatschappelijk’ in ‘wonen’ bij de raad dient te liggen en niet bij het college. Het gaat om gebouwen van projectontwikkelaar Oudendal Groep. De raad heeft eerder ook al besloten dat (anterieure) overeenkomsten aangaande dit gebied eerst door de raad goed gekeurd moeten zijn.

Wat schetst de verbazing? In het ontwerp bestemmingsplan staat dat er al anterieure overeenkomsten zijn getekend met de Oudendal Groep en dat de bevoegdheid om de bestemming op verzoek van Oudendal te wijzigen al bij het college ligt ! (Art 7.1, resp. 12).

Het college negeert de nog kakelverse uitspraak van de gemeenteraad. Dat is een politieke doodzonde, die onder druk van de Oudendal Groep tot stand is gekomen. De vraag is nu wie het hier voor het zeggen heeft: Oudendal, het college of de gemeenteraad. Wij houden het er op, dat het de raad moet zijn. D66 zegt in de Oegstgeester Courant van 17 juni dat je zo’n bevoegdheid later weer kunt intrekken, maar - let op, gemeenteraad - een anterieure overeenkomst is niet in te trekken zonder een schadevergoeding te betalen.

De uitwerking van de visie in het ontwerp bestemmingsplan stemt al even somber. Het wordt steeds zichtbaarder dat Endegeest wordt verkwanseld.

Lees verder op pagina 17