De Britse pianist Sam Armstrong opent zondag 5 juli de Zomer van 2020 in de Pauluskerk.| Foto Ellen van Rijn
De Britse pianist Sam Armstrong opent zondag 5 juli de Zomer van 2020 in de Pauluskerk.| Foto Ellen van Rijn Foto: Ellen van Rijn

Toppianist Sam Armstrong opent 'De Zomer van 2020' op 5 juli

muziek n De Zomer van 2020 is een muziekfestival in Cultuurhuis De Paulus in Oegstgeest. Het omvat van 5 juli tot 21 september acht concerten, telkens op zondagen om 16.00 uur. Daarmee is nu het enige podium in deze regio waar zich regelmatig concerten afspelen, alle van hoog niveau en in levenden lijve.

Dit is mogelijk, aangezien de grote zaal van De Paulus volgens de vanaf 1 juli geldende regels nauwgezet is ingericht. Er is nu plaats voor vijfenveertig concertgasten, de concertvleugel klinkt er majestueus. Weer, wind en crisismanagement dienende.

De Britse pianist Sam Armstrong opent zondag 5 juli om 16.00 uur De Zomer van 2020. Een dertiger is hij onder de pianisten van zijn generatie zeer gezocht. Naast zijn concertpraktijk, die hem rondom de wereld deed reizen, is hij docent aan de muziekfaculteit van University College Dublin.

22 maart zou Armstrong met de Nederlands-Amerikaanse sopraan Katharine Dain in Oegstgeest optreden. Moest dit elf dagen eerder afgezegd, besloot hij toch naar Rotterdam te reizen. Het plan was met haar hun repertoire uit te bouwen. Zij kennen elkaar van hun studiejaren eind 2000 in New York. Eenmaal aangekomen, moest Sam Armstrong bij Katharine Dain en haar echtgenoot in quarantaine. De vruchten van hun intensieve samenwerking sindsdien is mee te maken in de Zondagmatinee in De Paulus van 2 augustus. Goede reden om hem na zijn adembenemende solorecital op 27 oktober vorig jaar weer uit te nodigen.

Legt Sam Armstrong zich nu toe op de vertolking van de laatste drie dieptastende Pianosonates van Schubert, vorig jaar oktober de laatste, nr. 23. De een na laatste speelt hij 5 juli. Verder een elegante pianosonate van Haydn en ernstige, toch speelse Variaties van Szymanowki – de Pool die inmiddels wordt beschouwd als een van de belangrijkste componisten van het begin van de twintigste eeuw.

Kaarten zijn online te verkrijgen via muziekkamer-oegstgeest.org, een beperkt aantal losse kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel. Aan de zaal zijn ze in het vervolg niet te koop.

De programmering van De Zomer van 2020 is divers, nu ook gelauwerde singer-songwriters onder wie Lenny Kuhr en Fay Lovsky later dit seizoen, in dit festival alvast Lavalu en Margriet Sjoerdsma. “Het spel is ernstig”, van nature, en “betovert en bevrijdt” (Johan Huizinga). Noem dit daarom niet lichte naast klassieke muziek.


Door John Vroom

Ik zag dat …..

• de Hollandse Nieuwe ook weer in Oegstgeest gearriveerd is. Tijd dus voor de Oegstgeester Smaaktest!


• er in de maand april volgens oozo.nl 14 nieuwe ondernemingen zijn ingeschreven


• Leiden met een gezamenlijke inspanning van Leiden Marketing, Cultuurfonds Leiden en CentrumManagement Leiden het initiatief heeft genomen tot een herstelplan “Zomer in Leiden, met afstand de beste”, om te komen tot een integrale inzet van activiteiten gericht op het marktherstel en de marktontwikkeling van Leiden. Wellicht ook een suggestie voor Oegstgeest?



Zakelijke nieuwtjes? Laat ze ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Afbeelding