ASC in de Overveerpolder: nu toch kunstgras? - Niet de afspraak!

Door ASC is een verzoek ingediend bij de gemeente Oegstgeest voor de aanleg van twee kunstgrasvelden.

Dit mogen ze natuurlijk vragen, maar ze weten dat er bij de verhuizing naar het natuurgebied Overveerpolder is afgesproken dat er géén kunstgrasvelden zouden komen.

Het College van B&W reageerde dat de aanvraag niet nodig was, omdat de afspraak destijds niet goed is neergelegd. Er leek dus een opening om toch kunstgrasvelden aan te leggen. Hierbij gingen ze voorbij aan de intentie, namelijk, géén kunstgrasvelden.

De Overveerpolder is een natuurgebied, waar veel vleermuizen hun foerage-gebied hebben, de grasvelden.

Het voorstel om een haag en bloemenperken aan te leggen en bijenhotels en vleermuishokjes op te hangen is natuurlijk altijd toe te juichen.

Een compensatie voor het échte gras is het niet. Je verhoogt hiermee de biodiversiteit, maar niet de biomassa. Vleermuizen hebben biomassa nodig. Die hebben ze nu, het gras met de insecten die daarbij horen. Die insecten is hun voedsel.

Geen goed idee dus, kunstgrasvelden.

Als er een fout zit in het bestemmingsplan, moet het College zich inzetten om dit te corrigeren. De Raad kan zich dan eventueel buigen over het aanleggen van kunstgrasvelden in strijd met het bestemmingsplan.

Zij zullen toch hoop ik vasthouden aan de intentie destijds, om het natuurgebied Overveerpolder zo veel mogelijk te sparen en daarom géén kunstgrasvelden toestaan.

Fenneke Hengeveld (bezorgd dorpsgenoot).


ASC wil meer…….

Het zal niemand zijn ontgaan, dat de verhuizing van ASC (Ajax-Sportman-Combinatie | Leidsche Cricket -en football-club) naar een andere locatie, dit dorp al meer dan 15 jaar heeft beziggehouden. Ondanks de vele alternatieve locaties die de revue gepasseerd zijn, wilde ASC enkel en alleen naar de Overveerpolder.

Ruim tien jaar heb ik de functie van voorzitter voor de Stichting Behoud Dorpskarakter Oegstgeest (SBDO) mogen vervullen. Het verhuisdossier ASC is mij welbekend. ASC mocht naar de Overveerpolder verhuizen onder de uitdrukkelijke voorwaarde “geen aanleg kunstgras” in de Overveerpolder. Natuurgras is namelijk essentieel voor een ecologische inpassing en daarmee een schrale troost voor eenieder die zich jarenlang heeft ingezet voor de ecologie en natuur in deze polder. In het bestemmingsplan voor het sportcomplex is bepaald dat de club geen kunstgrasvelden mag aanleggen. Alle betrokken partijen zijn hiervan op de hoogte. Inmiddels anno 2020 is de bouw op het oude ASC-terrein in volle gang en is het sportpark Overveer een feit.

De droom van ASC is uitgekomen en de opening van het sportcomplex ligt nog vers in het geheugen.

ASC heeft in het gehele verhuisdossier veel te danken aan de nimmer aflatende bestuurlijke inzet van de gemeente Oegstgeest. Echter dankbaarheid en euforie zet zich bij het ASC-bestuur kennelijk snel om in ontevredenheid. Want ASC wil meer….

Het bestuur van ASC heeft immers zijn zinnen gezet op de aanleg van kunstgrasvelden in hun sportcomplex. De raadsmededeling “aanleg kunstgrasvelden in Sportpark Overveer” dinsdag jl.. is onder druk uit het dorp en Raad, met recht op de politieke agenda geplaatst. Vooruitlopend op de behandeling van dit onderwerp neemt het bestuur van ASC in verschillende kranten een voorschot op hun vermeende winst. “Aanvechten vanuit de Raad of vanuit het dorp, heeft geen zin meer“, aldus het ASC-bestuur (OC 10 juni 2020). ASC denkt in hun recht te staan en wil listig gebruik maken van de wet om gemaakte afspraken te omzeilen. Klaarblijkelijk ontbreekt het morele kompas in deze. De betrouwbaarheid van ASC als gesprekspartner is door deze handelwijze in het geding.


'Immers ‘afspraak is afspraak' is een heldere boodschap en het juridische advies van Pels Rijcken blijkt een duidelijke ondersteuning in deze.'

Uit angst voor de dreiging van een schadeclaim van ASC-bestuur, lijkt het erop dat het voltallige College toe wil geven aan de grillen van ASC. Middels dit schrijven doe ik niet alleen een dringend moreel appèl op alle Raadsleden maar ook op het College én het bestuur van ASC om deze belangrijke randvoorwaarde “geen kunstgras in de Overveerpolder” blijvend te respecteren.

Wellicht kan en wil oud-voorzitter ASC, thans wethouder in het College, de heer Huizing met rede het bestuur van ASC overtuigen in deze kwestie. Immers ‘afspraak is afspraak' is een heldere boodschap en het juridische advies van het onafhankelijke kwaliteitskantoor Pels Rijcken blijkt een duidelijke ondersteuning in deze.

Sportief als ik ben, wens ik alle sporters van ASC veel speelplezier toe in Sportpark Overveer. Naar ik hoop conform afspraak op natuurgras.

Gérardine Sep