Zwanen zien zichzelf in de auto en denken dat ze worden aangevallen door hun spiegelbeeld. De oplossing? Je auto even niet wassen of er een hoes overheen trekken. | Foto Karel Maijer
Zwanen zien zichzelf in de auto en denken dat ze worden aangevallen door hun spiegelbeeld. De oplossing? Je auto even niet wassen of er een hoes overheen trekken. | Foto Karel Maijer Foto: Karel Maijer

In gevecht met het spiegelbeeld

natuur n "Regelmatig ga ik wandelen in de polders bij Poelgeest, waar ik graag wat vogels fotografeer", laat Karel Maijer aan de redactie weten.

"Toen ik een paar dagen geleden terugreed naar huis, zag ik in een graslandje een zwaan met een paar jongen. Ik parkeerde mijn auto en maakte er een foto van. Teruglopend naar mijn auto, hoorde ik een ritmisch geklop. Nieuwsgierig ging ik kijken waar dat geklop vandaan kwam. Tot mijn grote verbazing zag ik een zwaan die verwoed met zijn snavel in een auto zat te hakken. Hij zag zijn evenbeeld in de zwarte, glimmende lak van de auto."

"De vogels zien zichzelf in de spiegeling van de auto's en draaien door," stellen deskundigen op internet. "Ze denken dat ze worden aangevallen door hun spiegelbeeld. Ze beschouwen de straat als hun territorium. Vervolgens beginnen de zwanen te pikken of zelfs met hun vleugels te slaan."