Sinds vorige week hangen doeken met 'Behoud open veld' aan de gevels. | Foto Willemien Timmers
Sinds vorige week hangen doeken met 'Behoud open veld' aan de gevels. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Bewoners vrezen bebouwing in groene driehoek voor kasteel

politiek n Op de Endegeesterstraatweg, tegenover kasteel Endegeest, wapperen sinds vrijdag 22 mei met letters beschilderde lakens aan de gevels. “De meesten van ons hadden nog nooit een spandoek bespoten,” zeggen buurtbewoners Natalie Jonkers en Michiel van der Bom lachend, “Maar eens moet de eerste keer zijn.”

Door Willemien Timmers

‘Behoud het open veld’ staat er op de doeken geschreven die verdeeld over de nummers 6 tot en met 16 zijn opgehangen. Reden hiervoor is de bespreking van de gebiedsvisie in de Oegstgeester gemeenteraad. In deze krant is een goed gevulde pagina te vinden van schrijvende lezers over dit onderwerp.

“Wij zijn blij met de kritische vragen over de gebiedsvisie die door de gemeenteraadsleden aan de wethouder zijn gesteld. Met onze actie willen we er voor zorgen dat het niet bij vragen blijft en doen we een appèl op het gemeentebestuur om de gebiedsvisie aan te gaan passen daar aar het gaat om het behoud van het open veld voor Kasteel Endegeest,” laat Natalie Jonkers weten.

In de visie die in deze weken besproken wordt, op donderdag 28 mei beslist de raad er over, is ruimte voor bebouwing ingetekend (500 vierkante meter) op het veld rechts voor het kasteel, kijkend vanuit de Endegeesterstraatweg. “Het landgoed verliest hierdoor een belangrijk deel van het groene open veld, en dat doet afbreuk doet aan het parkachtige karakter van het gebied. Veel mensen genieten dagelijks van een wandeling op en rond dit veld. Het is een - voor Oegstgeest - uitzonderlijke open groene plek om even te genieten van rust met uitzicht op het kasteel, de parel van het landgoed. Door de voorgestelde hoge nieuwbouw verdwijnt voor een deel het zicht op het kasteel vanaf de Endegeesterstraatweg. Bovendien is totaal onduidelijk wat er in het gebouw moet komen. Een hotel? Een wellnesscenter? Het is nergens te vinden”, betoogt ook buurman Michiel van der Bom.

De twee buren maken zich zorgen over de bouwplannen. “Iedereen weet heel weinig over de plannen in het gebied. Dat verbaast ons. ” Zij hebben het hier onder andere over de brieven die door Centrum ’45 en Rivierduinen naar het gemeentebestuur zijn verstuurd. “We zijn bang dat straks niemand tevreden is. Voor het geplande gebouw geldt dat de hoogte van het kasteel als referentie geldt. Dan kan dus niemand er meer overheen kijken.” De omwonenden zien wel in dat er ìets moet gebeuren in het gebied, maar maken zich zorgen dat er zo weinig zicht op is. “Het lijkt erop dat er een grote uitruil plaatsvindt. Jammer dat we als omwonenden, verenigd in de Stichting Behoud Wilhelmina Park en Geesten, niet het gevoel hebben dat er met ons gesproken wordt. Het proces lijkt één grote black box.”


Jonkers en Van der Bom hebben er begrip voor dat er veel zal gaan gebeuren in ‘De Geesten’. “Maar waarom een groot gebouw in het open veld? We hopen dat de raadsleden in de komende raadsvergadering een andere keuze maken, zodat er straks in het bestemmingsplan geen ruimte is voor bebouwing op dit open veld. Deze groene driehoek leent zich niet voor bebouwing. Alles is al vol in Oegstgeest, mag hier alsjeblieft iets van open ruimte overblijven?”


Uitvaartondernemer Wouter de Jonge laat zich kennen in ‘Koper’

lezen n “Afscheid nemen is geen klusje dat je er even tussendoor doet”. “Als blikken konden doden, had deze familie volgende week weer een uitvaart”. “De aangetrouwden moeten zich op de achtergrond houden en uitsluitend de partner steunen”. Zomaar wat uitspraken van de Oegstgeester uitvaartondernemer Wouter de Jonge in zijn nieuwste, zeer lezenswaardige boekje ‘Koper’ dat vanaf deze week in de Rijnlandse Boekhandel te koop is.

Door Willemien Timmers

Het eerste zaadje voor het bundeltje, dat een echt familie-product is geworden, werd geplant begin vorig jaar, toen de onderneming van De Jonge, Attendo Uitvaartzorg, 12,5 jaar bestond. Dat was één van de redenen om het ‘Koper’ te noemen. “Gelukkig heeft het proces een klein jaar geduurd, want nu heeft de lezer iets heel moois en teers en dierbaars in handen”, laat de sympathieke ondernemer weten. Hij geeft daarbij aan dat er niets van de verhalen, die overigens opgetekend zijn door zijn schoonzus Gery Bruins, verzonnen is. Dat maakt de bundel voor hem teer en dierbaar. “Rouw is ook rauw en rouw is gevoelig, vooral bij het aanraken.”


In de twaalf korte verhalen stelt De Jonge zichzelf behoorlijk kwetsbaar op, wat het geheel zeer boeiend maakt. Moeilijk? “Nee, de tijd dat ik me schaamde voor m’n emoties ligt ver achter me.” Bovendien is ‘Wouter altijd Wouter’. “Als persoon Wouter sta ik niet ‘aan’ of ‘uit’, net zomin als uitvaartondernemer Wouter. Ik ben.”


Wouter de Jonge stapte ooit van de internationale verhuisbranche over naar de uitvaartbranche. “Van de kubieke meters naar werken op de vierkante millimeter”, zegt hij er zelf over. Het legde de basis voor zijn vermogen om mensen te begeleiden op cruciale momenten. “Ik geloof dat langer stilstaan bij belangrijke momenten in het leven steeds noodzakelijker wordt.”

‘Koper’, dat in eigen beheer is uitgegeven, is voor 7,50 euro te koop in de Rijnlandse Boekhandel. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het verder renoveren van Dorpscentrum Oegstgeest. Reden te meer om het kleinood aan te schaffen. Wellicht dat veel lezers na het lezen tot dezelfde conclusie komen als De Jonge. “Ik ben nog meer van het Leven gaan houden.”



'Met 'Koper' heeft de lezer iets dierbaars in handen'.| Foto Willemien Timmers
Afbeelding