Een sfeerimpressie van Buitenplaats Rijnweijde.
Een sfeerimpressie van Buitenplaats Rijnweijde. Foto:

Buitenplaats Rijnweijde: duurzame woningen

wonen n Op donderdag 14 mei tekenden de gemeente Oegstgeest en BPD, Bouwfonds Property Development, een uitgifteovereenkomst voor 46 nieuwe diverse en duurzame woningen in de Kamphuizerpolder. Buitenplaats Rijnweijde wordt volgens zeggen 'een groene oase van rust met strand, winkels, scholen en het gezellige centrum van Oegstgeest en Leiden binnen handbereik.'

Ontwikkelingsmanager Bas Kalter van BPD: "Buitenplaats Rijnweijde is een bijzondere nieuwe wijk, die we helemaal hebben aangepast aan de steeds groter wordende vraag naar diversiteit in programma en duurzame woningen in deze regio. In de nieuwe opzet voor de wijk is gekozen voor een grotere variatie aan woningtypes dan in eerste instantie de bedoeling was. Er is nu ook een groot aantal herenhuizen toegevoegd aan het programma, waardoor er een grotere bijdrage wordt geleverd aan het verlichten van de druk op de woningmarkt."

"Met de 46 nieuwe, duurzame woningen zetten we een volgende belangrijke stap in de uitbreiding van het woningaanbod in onze regio," zegt Peter Glasbeek, wethouder gemeente Oegstgeest. "Dat is hard nodig met de grote vraag van dit moment. We zijn blij dat we samen met BPD een diverse wijk kunnen realiseren met vernieuwende duurzame elementen."

Hoewel vergunningen voor woningen pas vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), wordt Buitenplaats Rijnweijde nú al helemaal BENG. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van bodemwarmte- en koeling, balansventilatie, driedubbelglas (HR+++) én de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen. In plaats van dakpannen worden PV-modules helemaal geïntegreerd in het dak. De modules voldoen aan de NEN-regels voor regenbestendigheid en stormvastheid, en worden voorzien van goede ventilatie.

De brede lanen met klassieke architectuur moeten de wijk een echt buitenplaats-gevoel geven. Auto's worden geparkeerd op eigen terrein of geclusterd in een parkeerhof, hierdoor is Buitenplaats Rijnweijde heel ruim van opzet, en is er altijd zicht op groen. De herenhuizen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen bestaan uit hoogwaardige materialen en variëren in grootte.