Sinds vier maanden is Anthony Maatje bij Vitalis.
Sinds vier maanden is Anthony Maatje bij Vitalis. Foto:

'Oprechte belangstelling, aandacht en écht contact'

vrijwillig n Ervaren Vrijwilliger Anthony de Roode (56) is vrijwilliger in zijn woonplaats Oegstgeest. Hij heeft verschillende soorten vrijwilligerswerk gedaan, maar werkt het liefst met mensen samen: “Daaruit haal ik de meeste genoegdoening.”

i-Doe ondersteunt en stimuleert vrijwillige inzet in Oegstgeest en omgeving en interviewt Anthony. Hij vertelt dat hij heeft samengewerkt met verstandelijk gehandicapten, daklozen, in de ouderenzorg en nu met jongelui. “Ik wil iets teruggeven aan de wereld, anderen gelukkig maken. Tijd is het meest kostbare wat een mens bezit. Jouw tijd, energie en oprechte belangstelling zijn de waardevolste dingen die je een ander kunt geven.”


Vitalis Maatjes

Sinds vier maanden is Anthony Maatje bij Vitalis. “Het is een professionele organisatie die behoefte heeft aan nieuwe vrijwilligers.” Vitalis Maatjes zet zich in voor kinderen tussen de 5 en 18 jaar oud. Voor een jaar of anderhalf word je gekoppeld aan een kind en onderneem je samen leuke activiteiten. Anthony vertelt hoe het in z’n werk gaat: “Na je aanmelding volgt een intakegesprek en krijg je trainingen. Hierin leer je onder andere hoe je met bepaalde familiesituaties om gaat. Op basis van de intake word je gematcht aan een kind en ben je elkaars Maatje. De moeder van mijn Maatje zocht een mannelijk rolmodel voor haar zoon van acht. Zijn vader is overleden en zij vindt het belangrijk dat hij iemand heeft om leuke mannenhobby’s mee te doen.”


Vrijwilligerswerk en de coronacrisis

“Normaal gesproken gaan we eens in de twee weken samen buiten voetballen, een potje gamen, naar een museum of halen we een beetje kattenkwaad uit. Echte jongensdingen.” Door alle Coronamaatregelen kan dit nu helaas niet doorgaan. “Zijn moeder houdt hem binnen en contact krijgen gaat moeizaam. Af en toe appen we en sta ik voor het raam te zwaaien, en laat ik een cadeautje voor ‘m achter bij de voordeur.”


Het is een lastige situatie geeft Anthony toe, zowel voor het kind als voor hem. “Je bouwt een band met elkaar op. Als we samen iets leuks doen hebben we zo veel plezier. Gelukkig geeft Vitalis advies hoe je met de huidige situatie om kunt gaan.”


Voldoening

Op de vraag waarom Anthony vrijwilligerswerk doet, geeft hij eenduidig antwoordt: “Voldoening. Als je tijd over hebt en die aan een ander kunt besteden, dan moet je dat doen.

Nadat ik met mijn Maatje heb afgesproken, zit ik vol energie en voel ik zo veel voldoening. Je betekent iets voor een ander. Oprechte belangstelling, aandacht en écht contact. Daar gaat het om. Jij maakt het verschil.”


Digitaal spreekuur

"Wil je ontdekken of vrijwilligerswerk iets voor jou is? Wat past er bij jouw talenten? (Video)Bel of app de adviseurs van i-Doe tijdens het Digitaal Spreekuur op dinsdag en donderdag tussen 12.00 en 16.00 uur op 06 53638584. Zij zitten klaar voor allerlei vragen omtrent vrijwilligerswerk en/of Coronahulp", aldus een woordvoerder van i-Doe.


Meer informatie op www.i-doe.nl. Men kan zelf vast een kijkje nemen op de vacaturebank voor vrijwilligerswerk in Oegstgeest, zoals de vacature van Vitalismaatjes, via: www.dorpskracht.nl.