'Het uitzicht op het monument mag niet worden verstoord.' | Foto Willemien Timmers
'Het uitzicht op het monument mag niet worden verstoord.' | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Steun voor gebiedsvisie Endegeest

geesten n Afgelopen donderdag, 14 mei, werd in de Oegstgeester gemeenteraad vergaderd over het vaststellen van Gebiedsvisie De Geesten. Een meerderheid van de partijen blijkt de voorliggende toekomstplannen voor Endegeest en Overgeest wel te zien zitten.

Er werd, online, volop gediscussieerd over de plannen. Deze discussie zal op 28 mei tijdens de raadsvergadering worden afgerond, en dan zullen de puntjes op de i worden gezet. Enkel de partijen Lokaal Oegstgeest en Hart voor Oegstgeest willen de gebiedsvisie niet vaststellen, maar sturen het document liever ‘terug naar de tekentafel’.

Op 10 mei werd er ook al over de visie vergaderd, en werd er zelfs door zeven partijen ingesproken, die hun zorgen en kritiek uitten.


Nieuwbouw

De VVD-fractie liet afgelopen donderdag weten zich voor te bereiden op een compromis. “De locatie van nieuwbouw rond kasteel Endegeest moet nog wel opnieuw moet worden bekeken”, sprak Eric Bouw, omdat het uitzicht op het monument niet mag worden verstoord. Het maken van woningen in kasteel Endegeest zien zij evenwel niet zitten. Het CDA sloot zich hierbij aan. “Dit mag geen bevoegdheid worden van burgemeester en wethouders, zoals nu is voorgesteld, maar moet altijd aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Het kasteel en het omliggende landgoed moeten voor alle inwoners toegankelijk blijven”, aldus Eibertjan van Blitterswijk. Nico Janssen (Progressief Oegstgeest) sprak onder andere over de fietspaden die door het gebied moeten komen te liggen. “Deze moeten er niet alleen komen om snel door het gebied te fietsen, maar ook om te genieten.”


Natuurwaarden

D66 raadslid Arne-Jan Vos benadrukte dat het in het gebied gaat om de natuurwaarden, de rust en de openbare toegankelijkheid. “Het gaat hier niet om uitbreiding van het Bio Science Park.” De bouwmogelijkheden voor Rivierduinen die nog in het bestemmingsplan zitten moeten volgens hem snel in de praktijk worden gebracht. “We moeten niet opnieuw tien jaar niets doen.”

Lees verder op pagina 19

Met dank aan IJsbrand Terpstra - Sleutelstad.nl