Een stille Terweeweg. | Foto W. Timmers
Een stille Terweeweg. | Foto W. Timmers Foto: Willemien Timmers

Saaie boel op 5 mei

vieren n Bevrijdingsdag, 5 mei, wordt in Oegstgeest ieder jaar groots gevierd. Dit jaar zou het vanwege 75 jaar bevrijding een prachtige jubileumeditie worden.

De De Kempenaerstraat staat op Bevrijdingsdag normaliter vol met kramen voor de '5 Mei Fair' en in de straten daarachter is altijd een zeer grote kindervrijmarkt te vinden. Burgemeester Jaensch sprak in een filmpje van Unity.nu over zo'n 20.000 bezoekers die andere jaren ons dorp op Bevrijdingsdag met een bezoek vereren.

Dit jaar was, behalve aan de vele vlaggen in het dorp, aan niets te merken dat het 5 mei was. De Terweeweg was stil zonder al die kleedjes met de meest uiteenlopende rommel, en in de De Kempenaerstraat leek het een gewone winkeldag.

Ook aan de kant van Winkelcentrum Lange Voort werden de feestelijkheden gemist. Geen kermis en geen gezellige poffertjeskraam.

Heel even was Oegstgeest Oegstgeest niet, zo ongewoon was de situatie, maar intussen wordt al weer hoopvol uitgekeken naar een volgende editie van het bevrijdingsfeest, waarin mensen weer schouder aan schouder door drukke straten kunnen lopen.


Vernieuwde Waterlelie presenteert virtueel concert

muziek n De afgelopen tijd is in opdracht van de gemeente Leiden het gebied rondom de muziektent in De Leidse Hout grondig onderhanden genomen.

Er is nu veel meer ruimte voor het publiek, die ook nog eens is uitgevoerd in fraaie klinkers. Een enkele slechte boom is verwijderd, maar de bij trouwe concertbezoekers bekende boomstronk mag de rest van zijn leven slijten recht tegenover De Waterlelie.

Zondag 10 mei begint concertseizoen 2020. Althans dat was het plan: 20 concerten met 24 ensembles tot eind september. Helaas, op dit moment zijn alle concerten tot en met augustus geannuleerd. Mocht in september de kust weer veilig zijn, dan wil men 'het seizoen' afsluiten met een beperkt aantal concerten, misschien meerdere per week.

De concerten worden georganiseerd door de Vereniging van Vrienden van de Leidse Hout (VVLH). Binnenkort verschijnt er van hen een nieuwsbrief met daarin een virtueel concert in de muziektent.

www.vriendenvandeleidsehout.nl


Onvergetelijke verjaardag voor ras-Oegstgeestenaar Joop den Hollander

feest n Rasechte Oegstgeestenaar Joop den Hollander vierde op zaterdag 2 maart zijn 91e verjaardag.

"Omdat wij vanwege het coronavirus niet op bezoek kunnen komen, hebben wij met alle klein- en achterkleinkinderen een videoboodschap gemaakt met van foto's en muziek. Zo hopen wij op deze manier toch een beetje verbintenis te creëren en hem door middel van de video te laten weten dat hij voor ons de allerliefste opa is", vertelde kleindochter Ilse van Zonneveld.

Op zaterdag kwam in de Kerckwervelaan om 12.00 uur een VW-videobus de boodschap persoonlijk bij opa den Hollander afleveren, een festiviteit waar hij erg van genoot. Daarna aten zijn zoons en dochters op afstand en om en om, nog een taartje met hem.

Joop den Hollander heeft zijn hele leven in de oude Dorpsstraat gewoond. Eerst in het zogenaamde 'Laagje' tegenover.de vroegere winkel van Henk Heemskerk en daarna in een woning met grote bollenschuur op nummer 70, recht tegenover café de Roode Leeuw.

Helaas is zijn vrouw al 21 jaar geleden overleden, maar gelukkig is hij niet alleen. Joop den Hollander heeft 9 kinderen, 21 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen. Zij hebben met zijn allen voor gezorgd dat hij toch nog een onvergetelijke verjaardag kreeg.

Joop den Hollander genoot van de felicitaties. | Foto Willemien Timmers
Afbeelding