Afbeelding
Foto:

Verankerde vrijheid in Oegstgeest

Wat is vrijheid? Immuun zijn? Het ontbreken van quarantaine? Geen terreur? Kunnen zeggen en doen wat je wil? Dan zouden we nu met z’n allen in gevangenschap zitten. Vrijheid gaat wat mij betreft wel veel dieper. Het is verankerd in geloof, hoop en liefde. Echte vrijheid gaat over het goede kunnen doen, ook al is het met vallen en opstaan. Daar heb je wel een heel stevig fundament voor nodig.
Dat gold ook voor mijn vader in oorlogstijd. In maart 1944 verloor hij zijn moeder waarna in juli zijn vader een beroerte kreeg. Tot overmaat van ramp werd mijn vader in november 1944 vanuit Rotterdam getransporteerd naar Duitsland. In Beieren werd hij mishandeld. Gebukt onder zware dwangarbeid werd hij ernstig ziek. Allesbehalve vrij, zou je denken. En toch. Met uitzicht op de Zugspitze van de Tiroler Alpen werd hij herinnerd aan psalm 121*:
Mijn ogen kijken naar omhoog.Ik zie de bergen staan,daar komt mijn hulp vandaan,daar houdt de HEER mij in het oog;Hij maakte en bewaardede hemel en de aarde.
Zo maakte zijn rotsvaste geloof en vertrouwen in God hem vrij, al voordat de geallieerden het kamp konden bevrijden. En ook daarna: toen een Amerikaan hem opdroeg de verschrikkelijke kampcommandant neer te knallen, weigerde mijn vader. God had hem daartoe niet het recht gegeven, hem kwam die wraak niet toe. Daar was hij – verzwakt of niet – heel stellig in.
Het geloofsanker van die diepe vrijheid klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Ik heb er dan ook enkele jaren al puberend tegenaan geschopt. Daarna drong langzaamaan bij mij door, dat dit de vrijheid is waar ik echt naar verlang. In die zin zou ik het dan ook prachtig vinden als we in Oegstgeest groeien in die verankerde vrijheid.


Jelle Wesseling


*Eerste vers uit de nieuwe berijming


D66 wil geen boetes voor samenwoners

corona n D66-fracties in de Leidse regio willen dat handhavers geen coronaboetes uitdelen aan samenwonende studenten of collega's die onder één dak leven. In verschillende steden kregen huisgenoten die samen in hun tuin of op hun balkon zaten flinke bekeuringen.

“Je beboet geen gezin dat samen op de bank zit. Beboet dan ook geen huisgenoten,” zo luidt de oproep van de voorzitters van D66-fracties en -lijstverbindingen uit 33 Zuid-Hollandse gemeenten, waaronder Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp, Zoeterwoude, Katwijk en de fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.