Tommy Sheriff Louisa van der Meij
Tommy Sheriff Louisa van der Meij Foto: Louisa van der Meij

Gemeenten missen belangrijke kans op meer energiebesparing

rekenkamer n Energiebesparing is wettelijk verplicht voor veel bedrijven en instellingen. Maar deze verplichting wordt niet gehandhaafd in de gemeenten Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg. Dit blijkt uit onderzoek, in opdracht van de Rekenkamercommissie voor de vier gemeenteraden.

Bedrijven en instellingen met een bepaald jaarlijks energieverbruik behoren alle energiemaatregelen te treffen die rendabel zijn. Dit heet de 'energiebesparingsplicht' en geldt sinds 1993. Toezicht en handhaving van de energiebesparingsplicht vallen onder het takenpakket van omgevingsdiensten.


Geen handhaving

Het uitgevoerde toezicht door de omgevingsdiensten Haaglanden en West-Holland is vooral stimulerend van aard. Maar zij handhaven niet bij overtredingen van de energiebesparingsplicht.

In een reactie stelt het college van Leidschendam-Voorburg dat "handhaving van de energiebesparingsplicht pas aan de orde is als er sprake is van pure onwil."


Effectief

De Rekenkamercommissie adviseert om de energiebesparingsplicht wèl te handhaven. Want dat is een effectieve methode om het energieverbruik van bedrijven en instellingen te verminderen. Het leidt structureel tot minder CO2-uitstoot en tot kostenbesparing voor de bedrijven en instellingen.


Geen aansturing

De gemeenten sturen de omgevingsdiensten aan. Maar uit het onderzoek blijkt dat zij dit niet actief doen op toezicht en handhaving van de energiebesparingsplicht. Daarnaast rapporteren omgevingsdiensten nauwelijks aan de gemeenten over de resultaten van controles en overtredingen van de energiebesparingsplicht.

Daarom adviseert de Rekenkamercommissie om prioriteiten voor toezicht en handhaving vast te stellen en betere rapportages te vragen aan de omgevingsdiensten.

Het advies is op 4 mei aan de gemeenteraden aangeboden.


What happened to “Hello”

By: Tommy Sherif

Since the outbreak of the virus in Holland, things started to go strange; some people went in panic; being afraid from each other, and dealing with everyone as a threat. And others went in carelessness, like going to parties and going to the lakes and beaches with big numbers.

Also the government came up with strange decisions like no gathering for more than 3 persons, as if the virus is only working with 4 persons or more, also sending kids under 12 years old to schools starting from 11 May, because the need to go back to school, and also playing football with 1.5 meters distance, that last one I tried to understand who came up with that? David Beckham?

From my opinion, neither the government nor the people handled the situation in the right way; the government asked people to stay home, a lot of people took that as a vacation and went in the streets, and no clearance nor cooperation. But honestly, some other people and institutions are handling the situation in a perfect way.
However, what really hurts me is I miss people saying “Hello” like always, somehow, some people started to take the distance literally. They even don’t want to look to others. Fear is killing what is good in us, the smile and hello can break a lot of harshness of life, so please whatever happens, keep the distance and also keep the hello.


Door John Vroom

Ik zag dat ...

• de Gemeente de suggestie heeft overgenomen om de openingstijden van de Milieustraat met ingang van 29 april jl. te verruimen. Nu open op de woensdag van 08.00 – 16.00 uur en in de avond van 18.00 – 20.30 uur

• afhaal Kin Sushi al enige tijd ook een bezorgservice heeft

• Domino’s Oegstgeest in Robin Blickman een nieuwe franchisenemer heeft gevonden die zich met name ten doel stelt de klantenwaardering te verhogen en de gemiddelde bezorgtijd van bestellingen te verkorten

• het Beleg van Oegstgeest haar deur weer heeft geopend voor het op gepaste wijze aanbieden van Take-Away’s, zoals koffie, broodjes en salades

• Albert Heijn het structureel verstrekken van ter plekke ontsmette winkelwagens nog steeds niet serieus neemt, zoals Jumbo dat nog steeds doet. Lidl laat het volgens een mededelingenbordje ook weer aan de klant zelf over

• tal van organisaties in Oegstgeest de consument oproepen om lokaal te kopen. Wellicht dat deze oproep meer impact kan krijgen als de lokale ondernemers de consument in dit kader een aantrekkelijk voordeel zouden bieden als extra stimulans en dit uiteraard in de Oegstgeester Courant zouden communiceren

• bibliotheek Oegstgeest uiteindelijk gehoor heeft gegeven aan de wens van haar leden voor een afhaal en bezorgsysteem van boeken via hun website sinds 1mei jl.

Zakelijke nieuwtjes?

redactie@oegstgeestercourant.nl

Afbeelding
Afbeelding