Burenruzie

politiek n De gemeenteraad boog zich vorige week over een burenruzie aan de Oranjelaan.

Een buurman beklaagt zich over de overlast van een studentenhuis. De bewoners daar zouden zorgen voor te veel (geluids-)overlast en bovendien in de tuin een vuurtje stoken vlak bij een heg, die daardoor gevaar loopt in brand te vliegen. Raadslid Van den Ouweelen (Lokaal) stelde deze kwestie aan de orde.

Burgemeester Emile Jaensch liet weten dat dit geval bekend is bij de gemeente. “We hebben met de schrijver contact gehad. Hij heeft mij verzekerd dat hij eerst het gesprek zoekt met de bewoners. Ik heb daar nog geen terugkoppeling van gehad of de briefschrijver er minnelijk uit is gekomen met de buren.”


Corona maakt geschiedenis

politiek n Het coronavirus biedt dé kans om gebeurtenissen uit het verleden aan te laten sluiten bij het heden. Een idee van raadslid Welling (PrO) wordt opgepakt door het college.

Welling ziet kansen voor het schoolproject ‘Oegstgeest in de middeleeuwen’: “Laat de leerlijn aansluiten op maatschappelijke thema’s, zoals hoe men in de middeleeuwen omging met besmettelijke ziekten zoals de pest.” Dit idee beviel wethouder Huizing: “Ik bemoei me niet met de inhoud van Oegstgeest in de middeleeuwen. De suggestie vind ik heel goed. Het verbindt de geschiedenis met de actualiteit. Ik zal het doorgeven aan degenen die het programma nu aan het voorbereiden zijn.”


Kap bomen

politiek n Er zijn fouten gemaakt, waar het gaat om de uitvoering van de natuurtoets bij de bomenkap voor ‘Oegstgeest aan de Rijn’.

Een inwoner wees er op dat de verplichte natuurtoets niet volledig heeft plaatsgevonden voordat de bomen horizontaal gesnoeid werden. Raadslid Van den Ouweelen (Lokaal) kaartte deze kwestie aan tijdens de gemeenteraadsvergadering. Wethouder Glasbeek moest erkennen: “Het natuuronderzoek vond plaats kort voor de kap van de bomen en het bouwrijp maken. Maar het klopt dat dit natuuronderzoek niet over het hele gebied toezag. Later hebben we dit voor het hele gebied laten uitvoeren. Er is nog een lopend onderzoek over nesten, dat het jaarrond loopt. In mei horen we hier meer over.”


Waarschuwing

politiek n Wethouder Huizing gaf tijdens de gemeenteraadsvergadering een waarschuwing, dat de gemeente Oegstgeest rekening moet houden met minder inkomsten en hogere uitgaven. “Het belangrijkste bedrag (aan verminderde inkomsten, JD) is de toeristenbelasting. We verwachten niet dat daar veel aan binnen zal komen. De voorlopige aanslag is gebaseerd op het voorgaande jaar. Daarnaast hebben we uitstel van betaling verleend aan ondernemers. Dat gaat over een paar ton. Ook hebben we de verwachting, dat het aantal uitkeringsaanvragen gaat stijgen.”