Van den Ouweelen (Lokaal): 'Moeten er in dit kleine dorp wel zo veel evenementen plaatsvinden?' | Archieffoto Wil van Elk
Van den Ouweelen (Lokaal): 'Moeten er in dit kleine dorp wel zo veel evenementen plaatsvinden?' | Archieffoto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Bakkeleien over evenementen

politiek n Het college van B en W is niet van plan om organisatoren van een jaarlijks terugkerend evenement een meerjarige vergunning te geven.

Zij moeten ieder jaar opnieuw toestemming krijgen van de gemeente om hun activiteit te houden. Dat laat burgemeester Emile Jaensch weten naar aanleiding van vragen van Lokaal over overlast gevende evenementen op Park Landskroon.

Niet dat er dit jaar veel evenementen plaats zullen vinden: drie van de vier geplande activiteiten op Landskroon bijvoorbeeld, zijn door het coronavirus verboden. Jaensch: “Ik verwacht, dat dit ook voor het evenement De Verleiding zal gebeuren.’’ Van den Ouweelen (Lokaal) vroeg zich af, of er in dit kleine dorp wel zo veel evenementen moeten plaatsvinden: “Oegstgeest is geen festivaldorp.” Raadslid Bus (D66) snapte de zorg van bewoners in de nieuwbouwwijk in Nieuw Rhijngeest. “Park Landskroon is bedoeld voor een stuk groen in de wijk. Ik kan me voorstellen dat je er niet altijd blij mee bent, als je daar woont en vier keer per jaar hoor je een evenement bij je huis.”

Maar raadslid Welling (PrO) pareerde: “Oegstgeest is geen festivaldorp, maar wel een dorp met festivals. De jeugd moet ook evenementen hebben.’’ Zijn CDA-collega Van der Hoeven voegde hier aan toe: “Laat vooral snel evenementen plaatsvinden, want dat betekent dat we weer teruggaan naar normale tijden.”

VVD’er Spaargaren wil wachten tot het najaar, zodat de manier van vergunningverlening en de organisatie van evenementen ‘geëvalueerd’ kan worden. De burgemeester liet weten, dat de evenementenkalender openbaar wordt; op die manier kunnen inwoners gemakkelijker zien wanneer er activiteiten georganiseerd worden en daar eventueel een bezwaar tegen indienen.


Blij met extra sociale huurwoningen

politiek n Hoewel de woonvisie tijdens de raadsvergadering niet werd behandeld, sprak Peter Hoogvliet, directeur-bestuurder van de Stichting MeerWonen toch in.

Hij liet weten blij te zijn met het voorstel van het college om de komende jaren te eisen dat bij nieuwbouwprojecten in ieder geval gebouwd wordt voor 25% sociale huur en 20% middeldure huur. “Oegstgeest heeft het nodig dat er meer woningen gebouwd worden. Zeker aan de andere kant van de A44. De sociale en middeldure huur is voor de Oegstgeesters die al heel lang op de wachtlijst staan. Verpleegsters en politieagenten zijn allemaal aan het wachten dat deze woningen snel gerealiseerd kunnen worden.”


Wethouder hoeft niet te verhuizen

politiek n Wethouder Glasbeek kan opgelucht ademhalen. Een maand lang was hij ‘illegaal’ in zijn functie, omdat hij niet in Oegstgeest woont, terwijl zijn periode van een jaar ontheffing verstreken was.

Normaliter wordt zo’n woonplichtontheffing automatisch verlengd door de gemeenteraad. Maar omdat de raad vorige maand niet bij elkaar kwam door de coronaperikelen, verliep dus ook de ontheffingsperiode. Veel problemen gaf de verlenging dit keer ook niet, al stemde de eenmansfractie Lokaal tegen. “Het is geen goede zaak, dat een wethouder in een andere gemeente woont. Raadsleden moeten ook stoppen met hun werk, als ze naar een andere gemeente verhuizen”, stelde Van den Ouweelen.

Maar de overige partijen gaven aan, dat vanaf het begin al duidelijk was, Glasbeek gedurende zijn wethouderschap voor Oegstgeest in Leiderdorp zou blijven wonen. VVD-raadslid Spaargaren: “Glasbeek woont een gemeente verderop en hij doet zijn werk goed. Twee andere wethouders wonen wel in het dorp. Soms haal je kwaliteit van buiten.”