Afbeelding
Foto:

ASC vraagt om kunstgras

Droogte of te veel regenval. Daar hebben wij in Nederland de afgelopen jaren mee te maken. Ons klimaat verandert. Over hoe dat komt gaan we het hier nu niet hebben. Wel dat er of door het een, droogte, of door het ander, te veel vocht, ASC om kunstgras vraagt.

Maar het moet wel in de duurzaamheidsgedachte passen geven ze zelf aan. Een ecologisch bureau helpt ASC ermee.

--

Beste ASC

Wat past nu beter in deze tijd waarin we met kleine stapjes weer gaan sporten en in de toekomst rekening moeten houden met de anderhalve meter om de kracht van uw ecologisch bureau in te zetten hoe u de natuurlijke grasmatten duurzaam kunt onderhouden zonder ze in te ruilen voor plastic matten. Dat past in deze nieuwe wereld na coronacrisis waar we plotseling geconfronteerd werden met de bizarheid van het bestaan en dit ons uitnodigde tot reflectie.

Oegstgeest is een groen dorp en in deze tijd past daar niet meer kunstgras in, al dan niet on/gezond voor kinderen en volwassenen.

En wat was ook weer de afspraak over de Overveerpolder? Geen kunstgras toegestaan? En o ja, zijn de volkstuintjes al gecompenseerd daar?

Mia de Beun

Marja Kraakman


Bericht aan alle inwoners: Ga naar de huisarts, ook in coronatijd

We hebben allemaal te maken met aanpassingen in het leven van alledag om met het coronavirus om te gaan en om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Gelukkig lijken de maatregelen te gaan werken. Langzaamaan worden er stappen gezet om te versoepelen. We merken dat er vragen zijn en willen u graag informatie geven.

Mag ik de huisartsenpraktijk bellen?

Wij willen u laten weten dat u ons als altijd kunt raadplegen bij klachten waar u zich zorgen over maakt. Neem telefonisch contact op met de praktijk. We kijken dan wat in uw situatie het best is om te doen. Als u klachten heeft die passen een infectie met het coronavirus, dan wordt u als u niet te ziek bent geadviseerd thuis te blijven en uit te zieken. Als het nodig is om u nader te onderzoeken dan krijgt u via ons een afspraak op de coronapost in Leiderdorp. Er worden van daaruit ook visites gedaan.

Bel ons altijd bij urgente klachten als pijn op de borst, uitvalsverschijnselen (krachtverlies, plotseling niet goed kunnen praten of zien), erge pijnklachten of erge benauwdheid. Bel uw eigen huisarts, of buiten kantoortijden de huisartsenpost (0252-240212). Bij levensbedreigende situaties belt u 112.

Als u vragen heeft over andere klachten, bijvoorbeeld buikpijn, plekjes op de huid die u niet vertrouwd, aanhoudende hoofdpijn of nieuwe rugpijn die niet overgaat; dan kunt u ook uw huisarts bellen. Er zal dan samen met u gekeken worden wat er mogelijk en nodig is. Soms is een telefonisch advies voldoende, andere keren wordt u gevraagd een foto op te sturen, een afspraak met beeldbellen te maken of u krijgt een afspraak op de praktijk.

Is het veilig om naar de dokter te gaan?

We werken zoveel mogelijk op dezelfde manier en omdat patiënten met coronaklachten naar de coronapost gaan blijven de huisartsenpraktijken zo goed mogelijk vrij van het virus. Er is extra aandacht voor schoonmaak en desinfectie.

Ook hebben huisartsen en doktersassistenten de mogelijkheid om zich te laten testen op corona. Als dat inderdaad geconstateerd wordt, gaat de huisarts of doktersassistent thuis in quarantaine totdat hij of zij volledig is hersteld. We gebruiken beschermende middelen volgens de richtlijnen van het RIVM om te voorkomen dat we zelf besmet raken of anderen besmetten.

Bij de planning van de spreekuren op de praktijk wordt er rekening gehouden met voldoende spreiding, zodat de wachtkamer zo leeg mogelijk blijft. Ook in de praktijk houden we ons waar mogelijk aan de “anderhalve meter-maatschappij”.

Hoe kunt u helpen?

We rekenen op uw hulp om besmetting te voorkomen. Onder andere door binnen te blijven bij milde klachten en door uit te spreken of u koorts heeft wanneer u contact opneemt met de eigen huisarts of huisartsenpost. De huisarts die de ‘andere klachten’ consulten of visites doet is immers niet in een beschermend pak gekleed. Vermoedt u dat u coronaklachten heeft? Geef dat dan duidelijk aan als u ons belt. Zowel voor uzelf, voor uw dierbaren als voor uw zorgverleners.

Dank u wel!

We worden aan alle kanten geholpen, we ontvangen veel steunbetuigingen en ook de mondkapjes kwamen/komen in de praktijk binnen, na de oproep in de media. Waarvoor bij deze onze hartelijke dank. Laten we het samen blijven doen en zo goed als mogelijk gezond blijven.

De Oegstgeester huisartsen