Ook in Oegstgeest aan de Rijn werd Koningsdag creatief gevierd. | Foto Paul Hartman
Ook in Oegstgeest aan de Rijn werd Koningsdag creatief gevierd. | Foto Paul Hartman Foto:

Koningsdag zonnig en feestelijk

oranje n Koningsdag 2020 zal niet snel vergeten worden, en zal als ‘Woningsdag’ de boeken in gaan.

Dit jaar in Oegstgeest geen ontbijt met de gedecoreerden van de afgelopen jaren, geen aubade, geen kinderspelen in de tuin van het raadhuis, geen ringstelen en geen feest op de Hofdijck, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

En ook al bleven de inwoners van Oegstgeest dit jaar zo veel mogelijk binnen, in hun eigen tuin of op het balkon, veel straten lieten de verjaardag van koning Willem-Alexander niet zomaar voorbijgaan.

Om tien uur zongen velen het eerste en het zesde couplet van het Wilhelmus vanuit de voor- of balkondeur. Ook Linda van der Zon, voorzitter van de Oegstgeester Oranjevereniging, zong samen met medebestuurslid Gerrina van Schagen het Nederlandse volkslied uit volle borst mee. Ook zij had zich deze dag heel anders voorgesteld. “Het hele programma was al klaar toen corona roet in het eten gooide. Heel jammer. Wel prachtig om te zien dat Oegstgeestenaren even goed iets moois van deze dag maken en er zo uitbundig gevlagd wordt.”

In veel versierde straten werden op een zeer ontspannen manier – op afstand –activiteiten georganiseerd. Stoepkrijten was onder de kinderen erg populair, en in veel buurten werden oud-Hollandse spelletjes gespeeld. Waar de kinderen speelden, dronken de ouders een kopje koffie, en maakten van de gelegenheid gebruik om, op anderhalve meter afstand, bij te praten in de vrolijk schijnende lentezon. In de Gruneriebuurt ging een deskundige jury rond om stoepkrijt-kunstwerken te beoordelen en aan het eind van de dag werden er in verschillende categorieën leuke prijzen uitgereikt.

Kroegbaas Chris Schollaardt van de op dit moment gesloten De Gouwe ging met een tap op een aanhanger langs bij zijn stamgasten, die onder een strakblauwe lucht heerlijk een koud biertje dronken.

Ook in de Kamperfoelielaan was het gezellig met balkonbingo en spelletjes op straat. Hier kon DJ Pieter Walvaart eindelijk weer eens publiek laten genieten van zijn muziek. Om vier uur hief men hier gezamenlijk met burgemeester Jaensch het glas.

Het was een prachtige Koningsdag die even de coronacrisis deed vergeten.                 Zie ook pag. 13

In de Kamperfoelielaan hief men gezamenlijk met burgemeester Emile Jaensch en Vera de Kort het glas. | Foto Willemien Timmers