Vervolg van de voorpagina

In plaats van samen op 4 mei de doden te herdenken, herdenken we dit jaar thuis. De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam wordt zoals ieder jaar live uitgezonden door de NOS. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle blazers van Nederland op om het Taptoe signaal om 19.58 uur mee te spelen vanuit huis, en nodigt iedereen uit om na de twee minuten stilte het Wilhelmus thuis mee te zingen. Zet uw raam open. Ook op Bevrijdingsdag is er een landelijk programma dat online is te volgen en op televisie. Kijk voor meer informatie op www.4en5mei.nl

Onze gedachten gaan uit naar iedereen die direct of indirect getroffen is door het coronavirus, of door de beperkingen waarmee we tot nader order moeten leven. Met elkaar steken we deze dagen in een nieuw jasje en staan we, op afstand, toch in verbinding.

Emile Jaensch


Telefoonmatch: extra telefooncontact in crisistijd

contact n De meeste mensen hebben op het moment minder contact met anderen, veel mensen maken zich zorgen of weten niet hoe ze de dag moeten doorkomen. Medewerkers en vrijwilligers van Radius leveren extra inspanningen om deelnemers te bellen en de burenhulp groeit via Radius en BUUV en op andere manieren.

Mensen die in deze tijd meer telefonisch contact willen, kunnen via Radius gematcht worden. Zo’n Telefoonmatch wordt vervolgens zoveel mogelijk op maat gemaakt. "Voelt u zich bijvoorbeeld wat onveilig, bezorgd of kwetsbaar, dan zoekt Radius naar een vrijwilliger met wat meer ervaring. Maar ook wanneer er behoefte is aan een gesprek voor de gezelligheid of een luisterend oor, helpen wij u een goede match te vinden. Vrijwilligers van de Telefoonmatch vragen we om een, twee of maximaal drie keer per week naar een of meer mensen te bellen om te vragen hoe het gaat en of er praktische hulp nodig is. Is er behoefte aan meer contactmomenten per week, dan gaan we zoeken naar een extra Telefoonmatch."


Een match op maat

Mantelzorgers kunnen ook meedoen met de Telefoonmatch voor een gesprek. Degene voor wie zij zorgen, kan natuurlijk ook aangemeld worden. Mantelzorgers die behoefte hebben aan extra ondersteuning kunnen contact opnemen met EVA, tel.nr.: 071 516 14 45.

"Wilt u een gesprekspartner zijn en/of een luisterend oor bieden? Of wilt u graag gebeld worden omdat u behoefte heeft aan contact? Bel dan naar Radius via tel. nr.: 071 707 42 00 en vraag naar de Telefoonmatch Oegstgeest. Hiervoor kunt u ook mailen aan Adinda Heemskerk, Sociaal werker, a.heemskerk@radiuswelzijn.nl, Alice van Elk, Wijkmedewerker, a.vanelk@radiuswelzijn.nl of bellen naar Sietske Steenbergen, Sociaal Makelaar via tel.nr.: 06 83 07 98 84."