Wethouder Jan Nieuwenhuis wordt bijgepraat in Het Dok in Nieuw-Rhijngeest. | Foto Willemien Timmers
Wethouder Jan Nieuwenhuis wordt bijgepraat in Het Dok in Nieuw-Rhijngeest. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Zin om weer ‘echt’ les te geven

werkbezoek n Op maandagmorgen 20 april werd wethouder Jan Nieuwenhuis gastvrij ontvangen op Brede School Het Dok door vertegenwoordigers van de school en van kinderopvang SKO. In de ruime hal van de gezellige school aan het Rustenburgerpad werd hij bijgepraat over gang van zaken bij school en opvang in de achterliggende ‘coronaweken’.

Door Willemien Timmers

Ilona Ellen en Carin Robles, schoolleiders van Het Dok, lieten weten dat de school de afgelopen weken zo’n 38 leerlingen per week tijdens lesuren heeft opgevangen omdat hun ouders in vitale beroepen werken. “Het zijn tussen de 12 en 20 kinderen per dag. Sommige kinderen komen één dag per week, anderen drie keer.” Nu het digitale onderwijs al vijf weken duurt, merken zij dat de combinatie van thuiswerken en onderwijs op afstand een belasting kan zijn voor ouders van de 372 leerlingen. “Hier op school is de spreiding van leerlingen heel erg groot, qua achtergrond, en ook qua behoeftes. We zouden het fijn vinden om meer kinderen die in een kwetsbare positie verkeren, ook op school te ontvangen. De kansongelijkheid mag niet toenemen.”

Aan alles is te merken dat de aanwezigen er naar uitkijken om de kinderen weer in het echt te zien. “We doen er alles aan om de kinderen nu te bereiken en contact te houden, maar het èchte contact wordt gemist.” Het team van Het Dok is erg actief op de digitale platforms die de school gebruikt. Zo hadden alle leerlingen een prachtig programma op de dag van de Koningsspelen, afgelopen vrijdag. “Het is leuk om te zien dat de docenten voortvarend aan de slag zijn gegaan met de digitale mogelijkheden”

De leerkrachten van Het Dok hebben er zin in om straks weer ‘echt’ les te gaan geven. “Wel zijn er vragen over bijvoorbeeld hygiënevoorschriften en het omgaan met gezondheidsklachten.”

De schoolleiding hoopt dat de scholen weer (gedeeltelijk) open mogen. “Maar dat besluit laten we aan de experts over. Wij willen benadrukken dat op het moment dat de scholen weer open gaan, wij met de kinderen de tijd en de ruimte nemen om de afgelopen periode te verwerken en om te verbinden. We moeten de situatie nemen zoals hij is, en van daaruit gaan bouwen.”

Lees verder op pagina 9