Oegstgeest in tijden van Corona

column

Niemand kan het zijn ontgaan: we leven in aparte tijden. Zo ook in Oegstgeest: toch bij uitstek een forensendorp waar nu menigeen noodgedwongen aan het thuiswerken is.


Dat betekent dat er veel minder verkeer is, wat een verademing is. Ook als we naar boven kijken zien we geen condens strepen van de vliegtuigen en het bijkomende lawaai van draaiende vliegtuigen wordt al helemaal niet gemist.

In de supermarkten is men noodgedwongen een stuk hoffelijker. Men wacht netjes op elkaar en geeft elkaar de ruimte.


Als ik door Oegstgeest fiets zie ik ook dat de stoepen vrijwel overal prachtig zijn versierd met krijttekeningen. Ook zie je overal kinderen op straat spelen: het lijkt wel alsof je midden in de zomervakantie zit, alleen is er ditmaal niemand op vakantie.

Maar we doen dit natuurlijk wel met een doel: om ervoor te zorgen dat we allemaal in het ziekenhuis terecht kunnen als dat nodig is. Met wat voor reden dan ook.

Thuisblijven doen we niet alleen voor onszelf, maar soms zelfs meer voor de ander.

Kinderen daarentegen mogen wel gewoon buiten spelen, hoewel de overheid hier erg onduidelijk over is.

Tot 12 jaar mag dan weer wel in groepen, maar dan niet te veel, en o ja, liever ook niet aan elkaar zitten. Dit komt omdat men het ook gewoon niet weet.
Diverse virologen geven ook aan: we weten niet of een kind drager kan zijn en we weten niet of ze het virus kunnen overgeven. Wees daarom alert.

Mij is altijd geleerd: houd het zekere voor het onzekere. Houd daarom je sociale kring klein en laat kinderen niet te veel buiten spelen, zeker niet in steeds wisselende samenstellingen.


Het valt mij dan ook op dat het op diverse schoolpleinen bomvol is. Op een goede dag telde ik op het schoolplein van de Terweeschool zeker 35 kinderen. Dan kan je net zo goed de scholen opengooien. De gemeente zal er goed aan doen om dit te ontmoedigen: sluit de schoolpleinen en informeer de ouders van kinderen dat dit niet de bedoeling is.

Anders zitten we straks nog maanden in deze situatie. Het lijkt mij dat niemand dit wil.


M. den Braber - Oegstgeest


Gaslek Kempenaerstraat

lek n Afgelopen maandag, 20 april, was een deel van de De Kempenaerstraat tijdelijk afgesloten was maandagmiddag enige tijd dicht vanwege een gaslek in een winkel.

Vanwege het gaslek werd ook een aantal panden ontruimd.

Netbeheerder Liander was snel ter plaatse om het lek op te sporen en te dichten. De brandweer kwam langs ter controle, en zorgde dat de winkel goed geventileerd werd. Over de oorzaak van het lek is nog niets bekend.