Vorig jaar werden er nog gezamenlijk krijttekeningen op de stoep gemaakt. Nu kan dat als wedstrijd op de stoep voor het eigen huis. | Archieffoto Willemien Timmers
Vorig jaar werden er nog gezamenlijk krijttekeningen op de stoep gemaakt. Nu kan dat als wedstrijd op de stoep voor het eigen huis. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Alternatief programma Koningsdag 2020

oranje n "We weten het allemaal. Koningsdag 2020 wordt door de omstandigheden op een heel andere wijze beleefd dan dat we gewend zijn. Géén Koningsspelen, géén vuurwerk, géén kermis. Nog veel meer niet eigenlijk en dat is best jammer", laat het bestuur van Oranjevereniging Oegstgeest weten.

Begin maart was het programma voor dit jaar gereed en kon het programmaboekje op de website worden geplaatst. En daarna veranderde alles. Nog steeds is onduidelijk hoe de komende periode eruit gaat zien. Hoe ontwikkelt het virus zich en wanneer kunnen we weer aan evenementen gaan denken? Voorlopig heeft de Oranjevereniging besloten om het programma naar volgend jaar te gaan verschuiven.


10.00 uur: meezingen

Maandag 27 april is het Koningsdag. Alle restricties zijn dan nog van kracht. Vanuit de Oranjebond is er een dagprogramma georganiseerd. Onder de naam Woningsdag zijn er een aantal activiteiten vastgesteld. Om tien uur ’s ochtends wordt het Wilhelmus op radio en TV muzikaal ingezet. Vanaf balkons en vanuit de voordeur kunnen we uit volle borst meezingen.

En ’s middags is er om vier uur de nationale toast op de verjaardag van onze Koning.


Kleurwedstrijd

De Oranjevereniging van Oegstgeest organiseert voor de basisschooljeugd een aantal activiteiten. Voor wie dat wil, zijn er op de website een aantal downloads te vinden.

Je kunt deelnemen aan een kleurwedstrijd. Er zijn een viertal kleurplaten waaruit gekozen kan worden. "We maken er een wedstrijd van voor de onderbouw en de bovenbouw. Er worden door de Oranjevereniging per categorie drie cadeaubonnen beschikbaar gesteld. Op de site staat te lezen waar en hoe je de tekeningen in kunt leveren."


Stoepkrijten

"Een tweede actie is dat we Oegstgeest mooi willen maken", laat een woordvoerder van de Oranjevereniging weten. "Maak op de stoep voor jullie huis of flat een mooie stoepkrijttekening. Teken een vak van ongeveer anderhalve bij anderhalve meter en maak een tekening met als onderwerp Koningsdag 2020. Dat kan natuurlijk van alles zijn. Hoe beleef je Koningsdag dit jaar?. Als je samen met iemand tekent mag het vak natuurlijk ook groter zijn."

Hou je aan de corona-regels. Anderhalve meter afstand. "Maar tekenen met je broer of zus mag natuurlijk wel. Maak als je klaar bent een foto van de tekening met jezelf daarbij en stuur deze naar de Oranjevereniging. Wij zullen ze zoveel mogelijk op de website plaatsen." Wie meedoet maakt ook hier kans op een cadeaubon.

Hoofd van de jury voor zowel de kleurwedstrijd als de tekenwedstrijd is burgemeester Emile Jaensch.


Brief voor de Koning

Op de website van de Oranjevereniging kunnen kinderen ook het adres van de Oranjebond vinden. "Je kunt immers als je dat wilt een brief schrijven of een tekening maken voor de Koning. De Oranjebond zorgt dat de brieven en tekeningen bij de Koning komen."


Ronde Tafel

En dan kunnen de kinderen nog meedoen aan spelletjes thuis. In plaats van het verzorgen van de bar op de Hofdijck kan nu bij de Ronde tafel Oegstgeest tegen een bijdrage een pakket worden besteld met champagne of flessen wijn waarin een aantal oud-Hollandse spelen zijn ingesloten. Met de bijdrage wordt voor het Willem-Alexander Kinderziekenhuis uit Leiden een aquarium bekostigd.


Misschien dat op een later tijdstip in het jaar nog activiteiten kunnen worden ingehaald. "We zullen het zien", laat de Oranjevereniging weten. De website van de Oranjevereniging; oranjeverenigingoegstgeest.nl

Maak van de kleurplaat en de stoepkrijttekening als je klaar bent een foto en stuur deze naar info@oranjeverenigingoegstgeest.nl.

"Als je dat doet vóór of op 28 april kun je nog meedoen voor de prijzen. En als je instuurt, ga je ermee akkoord dat we de inzending op de website van de Oranjevereniging mogen plaatsen. Fijne Koningsdag!"


De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) heeft op dinsdag 21 april een website gelanceerd waarop Koningsdag online gevierd kan worden. Op de website, www.koningsdagthuis.nl, kan iedereen op 27 april online samenkomen om "het oranjegevoel van Koningsdag te beleven", aldus de organisatie.