Het water in de grote plas kleurt paars-rood op in het zonlicht. Het is niet goed voor de gezondheid om te zwemmen in gebieden met te veel blauwalg. De giftige stoffen kunnen mensen en honden ziek maken. | Foto Wil van Elk
Het water in de grote plas kleurt paars-rood op in het zonlicht. Het is niet goed voor de gezondheid om te zwemmen in gebieden met te veel blauwalg. De giftige stoffen kunnen mensen en honden ziek maken. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

De Klink kleurt weer rood

recreƫren n Net als in 2017 is de Klinkenbergerplas rood gekleurd door de giftige variant van de blauwalg genaamd Planktotrix Rubescens.

Vanaf 15 april geldt daarom een negatief zwemadvies voor mens en dier. Dit is inclusief de waterspeeltuin. Met borden langs de kant worden recreanten gewaarschuwd.


Al langere tijd heeft Oegstgeest last van blauwalg in de Klinkenbergerplas. Er is al van alles geprobeerd om dit te verhelpen. Zo werd in 2016 een proef gedaan met waterstofperoxide dat in het water werd gespoten. De diverse maatregelen hebben tot nu toe niet geholpen om de blauwalg uit de plas te verbannen.