Ervaringsdeskundige Rob Mudde.
Ervaringsdeskundige Rob Mudde. Foto:

Oegstgeester Dwarse Denkers voor het eerst online

corona n Voor het eerst in haar geschiedenis hielden de Oegstgeester Dwarse Denkers een online lezing. Omdat het voorlopig vanwege het coronavirus niet mogelijk is om in een groep bij elkaar te komen, werd een andere manier bedacht om toch informatie uit te wisselen. 120 luisteraars logden in bij een digitale bijeenkomst via ‘Zoom’.

Op woensdag 8 april was deze eerste online avond met vier sprekers over de impact van het coronavirus in onze regio.

“Ann Vossen, Rob Mudde, Rogier van Geldre en Tina van Hemel gaven 120 luisteraars een kijkje in de keuken. Viroloog, ex-patiënt, huisarts en IC-arts: alles kwam aan bod. De boodschap was zeer helder: dit is geen gewoon griepje, blijf advies vragen van je huisarts, ook als twijfelt."


'Geen gewoon griepje'

"En voor ons als organisatie ODD was het heel fijn om te merken: het kan dus, dit soort online communicatie als Oegstgeest Digitaal Dorpsplein met zoveel luisteraars live”, aldus de organisatie achteraf op Facebook.

Na afloop en tijdens de sessie konden kijkers via de chatfunctie de sprekers vragen stellen, die via de moderator Joep Roovers aan het panel werden voorgelegd.


Indrukwekkend was het verhaal van Oegstgeestenaar Rob Mudde, die als één van de eersten in het dorp besmet werd met het coronavirus. “Halverwege de eerste berichten, in de laatste week van februari, ging ik skiën in Italië. Hutjemutje stonden we met zijn allen in grote skiliften. We maakten nog grapjes over het coronavirus”, vertelde Mudde online. In de eerste week van maart begon Mudde symptomen te vertonen. “Na een telefoontje naar de GGD stonden ze binnen vijf uur op de stoep. Toen de test positief bleek te zijn, was dat heel heftig voor thuis. Dit gebeurde allemaal voordat alle maatregelen werden afgekondigd. Nu zijn we er een beetje aan gewend, maar toen waren de effecten ongekend groot. Al mijn contacten werden nagebeld, we moesten twee weken in quarantaine, en dat had veel consequenties. Mijn dochter zit in haar eindexamenjaar, mijn zoon stond op het punt om op kamers te gaan, en toen de studentencampus van mijn andere zoon sloot, stond hij op straat, want bij ons mocht hij niet naar binnen.” Mudde vertelde dat de sociale impact heel groot was. “Het is ongelooflijk hoeveel aandacht ik kreeg. Echt honderden berichten kwamen onze kant op, uit Nederland en ook van daarbuiten. Mensen wensten ons sterkte, en waren ook nieuwsgierig hoe ons leven in die weken verliep.”
Rob Mudde werd behoorlijk ziek van het virus. “De ziekte doet heel wat met je lijf; ik heb zware momenten gehad. Maar gelukkig hoefde ik niet naar het ziekenhuis.” Na een week flink ziek te zijn geweest, ging het gelukkig beter. “Alle medeleven was hartverwarmend.” De Oegstgeestenaar gaf aan niet bang te zijn voor herbesmetting. “Evengoed houd ik nog steeds veel afstand en houd me aan alle maatregelen.” Mudde vertelde overigens nu erg te genieten van de saamhorigheid en het samenzijn met zijn hele gezin. (WT)