Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

SOEK

Toen ik als vrijwilliger bij de Soek te horen kreeg dat we binnen twee maanden het huidige pand moeten verlaten en dat de anti-kraak huur wordt opgezegd, dacht ik: ze gaan zeker met de bouwactiviteiten beginnen. Wat schets mijn verbazing dat er van bouwactiviteiten geen sprake is, maar dit uit commerciƫle over weging gebeurt.

Aangezien het steeds drukker wordt in de winkel door de grote toeloop van klanten en er zelfs sprake van was om de openingstijden te verruimen door ook op de donderdag open te gaan. Dit geeft aan dat in de vijf jaar die de kringloopwinkel nu bestaat, ze een vaste plaats in de samenleving heeft verworven en zijn sporen op sociaal en economisch gebied ruimschoots heeft verdiend .

Ik wil dan ook benadrukken dat alle winst die gemaakt wordt naar goede doelen en sociale instellingen gaat, na aftrek van gemaakte kosten. Zo gaat ook alle ingeleverde kleding die voor ons niet meer geschikt is (modegevoelig) voor hergebruik naar ontwikkelingslanden.

Ik wil hierbij ook de gemeente verzoeken om alles in het werk te stellen om de kringloop winkel in Oegstgeest te behouden. Met name het sociale karakter is belangrijk voor de gemeente zoals de goede doelen die gesteund worden vanuit de opbrengst, maar ook de vrijwilligers die elke dag hun uiterste best doen om er iets moois van te maken.


J. Haar


Corona, hondenpoep-zakjes en de milieustraat

Gisteren hondenpoepzakjes gehaald bij "gemeentewerf: dat heet nu dus de milieustraat. Eigenlijk is het een verhoogde rotonde, die je met de auto oprijdt en waarbij de containers aan de buitenonderkant staan om de diverse soorten afval erin te kunnen gooien.

Ik kwam echter aan per fiets. Er stond wel 50 meter auto tot aan de straatweg. Iedereen is nu kennelijk bezig met opruimen van huis en tuin.

Ik passeerde de rij, reed de helling op, 'poepzakjes!' roepend tegen de dienstdoende ambtenaar. Die riep verontwaardigd terug: 'Dat gaat zo maar niet: achteraan aansluiten. Anders komen ze allemaal op de fiets!" Ik antwoordde dat me dat laatste praktisch onmogelijk leek (afval onder de snelbinder?).

Ik mocht de gratis rollen met poepzakjes toch alsnog meteen meenemen. Hij had intussen kennelijk begrepen dat je de wet niet altijd letterlijk moet toepassen, maar soms ook naar de geest kunt handelen.

Ik was weliswaar voor mijn beurt gegaan (zonder zijn toestemming vooraf), maar dat voldongen feit had de (rechts)positie van de automobilisten niet verslechterd. Ik kwam immers niet om huisvuil te lozen, maar voor een ander nobel milieudoel. Uiteenlopende dingen kunnen soms tegelijk worden gedaan.

Bovendien: had ik achteraan in de rij moeten aansluiten, of had ik net als bij een stoplicht (hier: de slagboom) niet ook meteen weer vooraan gestaan met mijn fiets?


Rob Siekmann