'Vrolijk Paasfeest voor iedereen' werd er op de stoep van de Aert van Neslaan gekrijt.
'Vrolijk Paasfeest voor iedereen' werd er op de stoep van de Aert van Neslaan gekrijt. Foto:

Paasgroet voor de buren

Aan de Aert van Neslaan werd afgelopen weekend door kleinkinderen met stoepkrijt een paaswens getekend. Niet alleen voor hun oma blijkt uit de tekst: "Vrolijk Paasfeest voor iedereen".


Rivierduinen door plannen Oegstgeest ‘in het hart geraakt’

geesten n GGZ Rivierduinen heeft op 9 april een uitgebreide brief gestuurd aan de Oegstgeester gemeenteraad. De zorgorganisatie is niet te spreken over de manier waarop de gemeente Oegstgeest met de ontwikkeling van park Endegeest omgaat. Rivierduinen zegt door de plannen ‘in het hart geraakt’ te worden en begrijpt niet dat patiëntenzorg wordt opgeofferd om de ‘toch al parkachtige omgeving’ nog verder te vergroenen.

GGZ Rivierduinen verzorgt in zes grote voorzieningen verspreid over park Endegeest al jarenlang intensieve psychiatrische zorg, soms zelfs dag en nacht. Op dit moment worden bijna vierhonderd patiënten behandeld. De groene omgeving van het park is daarvoor erg geschikt, maar uit recente plannen die door de Oegstgeester wethouder Peter Glasbeek werden gepresenteerd, blijkt dat hij nieuw te bouwen onderdelen van de zorginstelling liever naar de rand van het gebied ziet vertrekken. Op die manier kan het hart van Endegeest verder worden vergroend.

Ernst Hoette (voorzitter Raad van Bestuur) geeft in de brief aan dat de zorginstelling uit de media moest vernemen wat de plannen voor ‘de Geesten’ zijn. Vanuit de gemeente werd ‘geen enkel initiatief’ genomen om met Rivierduinen in gesprek te gaan, terwijl de plannen ‘grote impact hebben op de zorgverlening aan onze patiënten’. De voorzitter drong begin dit jaar daarom aan op bestuurlijk overleg, dat begin maart plaatsvond. Graag wil Hoette middels de brief het standpunt van Rivierduinen over ‘Gebiedsvisie De Geesten’ bij de gemeenteraad extra toelichten.

Het gaat in die visie om het verplaatsen van potentiële bouwgronden van Rivierduinen, die voor de zorginstelling van groot strategisch belang zijn. Voor de zogenoemde Blauwe Tram- en kwekerijlocatie staan namelijk nieuwbouwplannen op stapel. Onlangs werd al een omgevingsvergunning aangevraagd voor zestien nieuwe eenheden beschermd wonen. Doordat die in de buurt zouden komen te liggen van al bestaande zorginstellingen, kan het zorgpersoneel goed worden verdeeld en ontstaan schaalvoordelen die een ‘kwalitatief verantwoorde, exploitabele en betaalbare voorziening mogelijk maken’. Andere plekken in het gebied zijn daarvoor volgens Rivierduinen minder geschikt.

De brief van Rivierduinen komt op een moment dat de druk op wethouder Glasbeek steeds verder wordt opgevoerd. Half juni moet er een nieuw bestemmingsplan voor het gebied op tafel liggen, maar daarvoor is de gemeente wel afhankelijk van de grond- en gebouweigenaren. Onder meer Rivierduinen, ontwikkelaar Oudendal en verschillende overheden zullen akkoord moeten gaan met het verplaatsen van bebouwbare grond of het slopen van bestaande panden. De Amsterdamse makelaar Jan Wieger van der Linden sloot onlangs nog in dat rijtje aan, nadat hij twee gebouwen achter het gemeentehuis van Rivierduinen kocht, die al enige tijd anti-kraak verhuurd worden. Het is nog niet duidelijk welke plannen hij met deze panden heeft.

Ondanks de coronacrisis gaan de onderhandelingen met de partijen onverminderd door, aangezien half juni een harde deadline is. Tot die tijd zijn de ontwikkelingen in het gebied door een voorbereidingsbesluit bevroren, waardoor bouwaanvragen tijdelijk in de wacht worden gezet. Als het niet lukt om overeenstemming te bereiken met de betrokken partijen en het nieuwe bestemmingsplan op tijd te publiceren, dan moeten de bouwaanvragen op basis van het huidige bestemmingsplan alsnog in behandeling worden genomen. Dat zou betekenen dat de gesprekken weer van voor af aan beginnen.

De Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten laat in een nieuwsbrief weten een beroep te hebben gedaan op de Wet openbaarheid bestuur (WOB). “Herhaalde verzoeken om overleg worden noch door wethouder Glasbeek noch door de burgemeester gehonoreerd”, schrijft de bewonersgroep die niet begrijpt waarom het proces voor het grootste deel achter gesloten deuren plaatsvindt.


Dank aan Sleutelstad - IJsbrand Terpstra

Er gaat veel veranderen in De Geesten. | Foto Jacques Vissers