Eva Eradus, Mirella van Maaren en Esther Bosman voor het laatst achter de toonbank. | Foto Willemien Timmers
Eva Eradus, Mirella van Maaren en Esther Bosman voor het laatst achter de toonbank. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Eglantier Bloemen en Planten gesloten

groen n Afgelopen zaterdag sloten de deuren van Eglantier Bloemen en Planten aan Lange Voort 2Q. Een aantal weken was onduidelijk hoe lang de zo geliefde en goedlopende bloemen- en plantenzaak nog open zou zijn, maar anderhalve week geleden ging de kogel door de kerk: 28 maart zou de laatste openingsdag zijn.

Door Willemien Timmers

Mirella van Maaren-Krijger kwam op 12 december 1996 bij Eglantier werken. “CF-Leo Bloemen heette de zaak toen, omdat een deel van de omzet naar onderzoek ging naar de ziekte Cystic fibrosis (CF). Taaislijmziekte wordt dat ook wel genoemd. De winkel heeft nog een tijd zo geheten.”

De zaak in Oegstgeest was er één van de vijf die eigenaresse Miranda van der Star in 1994 overnam. Anno 2020 had ze nog drie zaken: één in Oegstgeest, één in Hoogmade, en één in de Leidse Merenwijk.

“Toen ik in 1996 hier in Oegstgeest kwam werken, zaten we ook in de passage, al was dat in de oude situatie aan de rechterkant”, zegt Mirella, die met veel plezier op haar 23 jaar in de bloemenzaak terugkijkt. “We hebben altijd op een mooi plekje in het winkelcentrum gezeten, ook in de tijd dat het centrum tijdelijk in het Irispark gevestigd was.”

De zaak in Oegstgeest liep erg goed, en had een hoog niveau, maar omdat er voor de zaak in Leiden geen nieuw personeel te vinden is nu er twee dames daar de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, is besloten de zaak aan de Lange Voort te sluiten, zodat die werkneemsters in de Kopermolen aan de slag kunnen. “Een heel begrijpelijke keuze”, zegt Mirella, “Want er zijn niet zoveel professionals beschikbaar die ook nog eens negen uur per dag op hun voeten willen staan. Maar voor ons en onze klanten is het wel heel verdrietig.”

Ze legt uit hoe zij en haar collega’s Eva Eradus en Esther Bosman met heel veel plezier in Oegstgeest hebben gewerkt. “De binding die wij met de klanten hier hebben is echt uniek. We hebben zoveel moois meegemaakt. Velen kwamen regelmatig een praatje maken en een bloemetje halen, en voor veel klanten hebben we bijzondere boeketten en bloemstukken mogen maken voor bruiloften en begrafenissen. Vooral het maken van rouwwerken voor vaste klanten die je al jaren kent, is erg bijzonder en schept een band. En je merkte dat men vertrouwen in ons had, omdat ze wisten dat het altijd goed kwam en mooi werd.” Veel klanten hebben een plek in haar hart gekregen.

Mirella, Eva en Esther werken alle drie al voor een deel in Leiden, maar gaan daar nu samen een nieuwe start maken. “Ik hoop dat veel klanten ons daar nog eens op komen zoeken,” benadrukt Mirella, die haar werk nog steeds met passie en vanuit haar gevoel doet. “Dat pakt altijd goed uit, en laat de klant tevreden naar huis gaan.”

Volgens zeggen zal er vanaf 1 april (vooralsnog tijdelijk) een andere bloemist in de hoekwinkel komen, zodat het in het winkelcentrum voorlopig niet aan kleur zal ontbreken.

Afbeelding