De SOEK kringloopwinkel tijdens de eerste openingsdag op 3 februari 2018. | Foto Wil van Elk
De SOEK kringloopwinkel tijdens de eerste openingsdag op 3 februari 2018. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

‘De SOEK kan niet gemist worden in Oegstgeest’

kringloop n Het voortbestaan van de Oegstgeester kringloopwinkel SOEK hangt aan een zijden draadje. Twee weken geleden kondigde de verhuurder aan dat zij zeer waarschijnlijk binnenkort moeten vertrekken.

Ruim vijf jaar geleden startte dit kringloop-initiatief in een kleine ruimte in het Dorpscentrum en groeide uit tot een volwaardige winkel waar hoogwaardige tweedehands spullen worden verkocht. Deze winkel is een begrip geworden in het dorp én daarbuiten; het succes is zelfs zo groot dat ze de toeloop maar met moeite aankunnen.

Omdat de SOEK een Kringloopwinkel is zonder winstoogmerk ondersteunen zij met de opbrengst uit de verkoop andere ideële organisaties in Oegstgeest. Op deze manier helpen ze ook belangrijke maatschappelijke en sociale initiatieven in het dorp vooruit.

Voor de drieënvijftig vrijwilligers is het samenwerken in de winkel niet alleen een nuttige dagbesteding maar ook belangrijk om buitenshuis in contact te zijn met andere mensen.

Vier vrijwilligers vertellen waarom de SOEK ook voor hen onmisbaar is:

Ton: “Al ruim anderhalf jaar rijd ik vooral de bus van de SOEK. We halen goederen op bij mensen in Oegstgeest, en bezorgen ook meubels die we verkocht hebben. Het mooiste van het werk vind ik de contacten. Onderling, maar zeker ook met de klanten. Het is heel dankbaar werk en dat zal ik heel erg missen als de SOEK moet stoppen. We zijn zo’n mooi team met elkaar.”

Pippa, 16 jaar: "Ik kwam bij de SOEK werken omdat ik een maatschappelijke stage moest doen, maar vond het er zo leuk dat ik na mijn stage bleef. Elke week kwam er mooie kleding binnen die ik mocht stylen op de etalagepoppen. Veel van mijn vriendinnen kopen bewust tweedehands omdat het betaalbaar is, maar vooral ook omdat je bij de SOEK een hoge kwaliteit en unieke vintage items kunt kopen. Ik heb er veel geleerd maar vond het er vooral zo fijn omdat de mensen zo close met elkaar waren."

Amin, Nederlander van Afghaanse afkomst. "Ik kwam in 2018 als vrijwilliger werken bij de SOEK. Zoals alle statushouders die helemaal opnieuw moeten beginnen, waren wij blij dat we bij de SOEK voor weinig geld mooie spullen konden kopen. Omdat ik naast mijn taalcursus Nederlands de taal goed wilde oefenen, werd ik vrijwilliger. Onze coördinator Lia heeft mij geweldig geholpen om toelatingsexamen te kunnen doen voor hbo-verpleegkunde. Ik ben haar daar heel dankbaar voor! Als de SOEK niet meer bestaat zullen veel mensen die daar werken eenzaam worden."

Rina, 92 jaar. "Ik ben al vier jaar vrijwilliger bij de SOEK en heb dus twee jaar geleden ook de verhuizing naar het huidige gebouw meegemaakt. Het was hard werken, maar er is altijd veel saamhorigheid. Als de SOEK dicht moet, vind ik dat echt een drama! Ik zal het menselijk contact met mijn collega's en met de klanten vreselijk missen. Het geeft zo veel blijheid."

De SOEK voorziet in een grote behoefte in Oegstgeest en verdient daarom een vaste plek in het dorp. Wilt u ons steunen? Dat kan: via Facebook KringloopOegstgeest en teken daar de petitie via petitie.nl


Geen centrale examens dit jaar

n Nog veel onduidelijk voor eindexamenkandidaten

onderwijs n De centrale examens gaan dit schooljaar niet door. Dat heeft minister Slob (onderwijs) vorige week dinsdag (24 maart) besloten samen met de onderwijsorganisaties. Scholen krijgen door dit besluit meer tijd om de schoolexamens af te ronden. De resultaten van de schoolexamens vormen de basis voor het behalen van het diploma dit schooljaar.

Voor de scholieren in Oegstgeest die die jaar eindexamen zouden doen bij het Stedelijk Gymnasium in Leiden, betekent dit dat ze, in het geval van enkel voldoendes voor de schoolexamens, nu al weten dat ze geslaagd zijn. Het Stedelijk was dit jaar extra vroeg met de derde periode van de tentamens, en dus zijn deze bijna allemaal al afgenomen. De meeste andere scholen waren nog niet begonnen aan deze derde periode.

Frank de Haan, adjunct-directeur bij Teylingen College Duinzigt in Oegstgeest, vertelt dat de leerlingen op vrijdag 13 maart, vlak voor de sluiting van alle scholen, juist begonnen waren aan deze laatste periode van schoolexamens. “In de afgelopen twee weken zijn er, volgens de richtlijnen van het RIVM, een aantal mondelinge tentamens afgenomen. Nu blijkt dat de centrale examens niet doorgaan, en we pas op 1 juni de definitieve cijfers moeten inleveren, gaan we de tijd gebruiken om de leerlingen goed voor te bereiden op de laatste toetsen.” De Haan benadrukt dat de officiële informatie over de nieuwe zak-slaagregeling en mogelijkheden voor herkansingen nog moet komen. “Na 1 juni zullen leerlingen nog vakken mogen herkansen. Maar hoe dat proces precies zal lopen, wachten we even af.” De adjunct-directeur is blij dat er met deze oplossingen nu duidelijkheid is, maar ‘leuk is het niet’. “Je eindexamen is niet alleen de tijd waarin je je papiertje haalt. Het zijn ook de weken van opgebouwde spanning, ontlading en feestjes. Dat is nu allemaal anders.”

“Onze leerlingen zouden op dit moment bezig zijn met schoolexamens”, laat rector John Swieringa van het Rijnlands Lyceum weten. “Nu de eindexamens wegvallen zullen wij de tijd tot aan 1 juni zo goed mogelijk besteden zodat de leerlingen tot mooie resultaten kunnen komen.” Veel meer kan de rector er nog niet over zeggen. “Op dinsdag 31 maart zal de Minister-President laten weten welke maatregelen er de komende weken van kracht zullen zijn. Alles wat ik er nu over zeg, is prematuur.”

De lessen voor de leerlingen van het Rijnlands lopen via afstandsonderwijs nu goed. “We zijn met zijn allen in een snelkookpan terechtgekomen, en hebben met veel energie deze manier van lesgeven opgezet. Het is echt enorm snel gegaan.”

Swieringa. “Evengoed is het wel zuur voor de leerlingen die het een beetje hebben laten lopen in de eerste twee perioden, en wilden gaan knallen met het eindexamens. Of voor diegenen die bij het centrale examen alles op alles wilden zetten voor een mooie cijferlijst die zou helpen bij de decentrale selectie van diverse universiteiten. We gaan zien hoe het loopt. Er liggen nog veel scenario’s open.”

Scholen wordt opgeroepen in lijn met de nieuwe maatregelen de derde termijn schoolexamens zo veel mogelijk op afstand te doen. Waar nodig hebben scholen de ruimte om hun Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) aan te passen om dit te realiseren. (WT)

Suzanne Smittenaar heeft alle schoolexamens op het Stedelijk Gymnasium met een voldoende afgerond. Zij weet dus zeker dat ze geslaagd is. | Eigen foto