Zaterdagmorgen moesten twee boa's de file begeleiden die ontstond voor de milieustraat.
Zaterdagmorgen moesten twee boa's de file begeleiden die ontstond voor de milieustraat. Foto:

Toch massaal naar buiten - File voor de milieustraat

corona n Ook bij mooi weer moet iedereen zich houden aan de RIVM-richtlijnen. Afgelopen weekend gingen teveel mensen richting strand en natuur, en werd er vaak niet voldoende afstand gehouden.

"Beste mensen, het is ook vandaag weer prima weer. Als u naar buiten gaat, houd u dan aan de richtlijnen. Dat bepaalt of we deze week nog voldoende IC-bedden hebben in ons land", twitterde burgemeester Jaensch. Natuurmonumenten deed een dringende oproep om niet met zijn allen naar hun natuurgebieden te komen. "We worden overspoeld met duizenden bezoekers. Dit is niet meer verantwoord! Dringend verzoek om naar huis te gaan of thuis te blijven."


Zaterdagmorgen 21 maart moesten twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente de file begeleiden die ontstond bij de gemeentewerf aan de Haarlemmerstraatweg vanwege mensen die naar de milieustraat wilden. Eerder was op Facebook te lezen dat op donderdag 19 maart ruim tweehonderd mensen op de been waren om afval weg te brengen.


Dicht

Ook op zaterdag was de slagboom in gebruik en mochten er maximaal vijf voertuigen tegelijk het terrein op. De drukte heeft de gemeente doen besluiten om de milieustraat de zaterdag 28 maart en 4 april te sluiten vanwege de verkeersveiligheid. De milieustraat is vanwege de drukte deze weken van maandag tot en met vrijdag een uur langer open, en wel tot 12.30 uur (in plaats van 11.30 uur). "Er mogen maximaal vijf auto’s tegelijk op het terrein en daardoor kunnen de wachttijden toenemen. Dus vragen we uw begrip en verzoeken wij u om alleen te komen als het noodzakelijk is."


"We krijgen vragen of de Milieustraat niet helemaal gesloten moet worden", liet burgemeester Jaensch weten. "Vooralsnog doen we dat alleen de twee komende zaterdagen omdat er soms goederen zijn die niet kunnen wachten om weg te brengen. En er is het risico dat als we dicht gaan, dat afval dan op de verkeerde plek terecht komt."


Bericht van de huisartsen

corona n Het Covid-19 -virus, beter bekend als het coronavirus, leidt inmiddels tot meer besmettingen dan verwacht. Er zijn al veel maatregelen genomen om verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen en te vertragen. Een van de belangrijkste dingen hierin is het contact tussen mensen te beperken en onderling afstand te houden.

In de huisartspraktijk komen veel kwetsbare mensen bij elkaar. Het is van groot belang dat de huisartsenzorg beschikbaar blijft voor iedereen die het nodig heeft.

De huisartsen hebben de volgende maatregelen genomen:

"U moet dus altijd eerst uw eigen huisarts bellen voordat u naar de praktijk komt."

Wie milde klachten van koorts heeft (temperatuur boven 38 graden), hoesten of benauwdheid, zoals bij een gewone verkoudheid of griep, kan thuis uitzieken en moet contacten met anderen zoveel mogelijk beperken.

Patiënten die ernstige klachten hebben van koorts, hoesten of benauwdheid, nemen contact op met de eigen huisarts of de dienstdoend huisarts van de huisartsenpost. Als het nodig is wordt er een afspraak voor hen gemaakt met de huisartsenpost met corona-voorzorgsmaatregelen in Leiderdorp. Op deze post wordt gekeken hoe ziek men is, en wat er nodig is. Er worden daar geen testen op het virus uitgevoerd. Let op: men kan daar niet zonder afspraak terecht, het heeft geen zin er op eigen initiatief heen te gaan. "Als u bekend bent met hartklachten, longziekte of diabetes mellitus (suikerziekte) raden wij u aan bij klachten bijtijds te overleggen."

De artsen verzoeken iedereen om alle vragen en klachten die kunnen wachten de komende weken uit te stellen. "Mocht u klachten hebben die niet kunnen wachten dan kunt u uiteraard bij ons terecht. U kunt voorlopig online geen afspraken maken. U kunt wel herhaalrecepten aanvragen via de website van uw huisartsenpraktijk of de herhaalreceptenlijn. Bovendien kunt u via e-consult uw vragen blijven stellen."

Omdat de maatregelen kunnen wijzigen, vragen de huisartsen regelmatig op hun website te kijken.


Oké-column: Ook de meeste Oegstgeestenaren deugen

Het boek 'De meeste mensen deugen' van Rutger Bregman is met de coronacrisis wel erg actueel. Hij beschrijft hoe mensen in spannende tijden reageren. Zijn mensen dan grote egoïsten of helpen ze elkaar juist. Toen ik onlangs naar lege schappen bij de plaatselijke supermarkt tuurde, dacht ik dat Rutger Bregman zich toch vergiste. Zie je wel. Allemaal leeg gehamsterde schappen. Ja, ook veel dorpsgenoten sloegen aan het hamsteren. Ze hadden winkelwagentjes vol wc-papier en blikken soep. Want je wist maar nooit.

Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken ontstaan extra problemen. We moeten aan sociale onthouding doen. Zo min mogelijke sociale contacten. Geen verjaardagen, geen visites. Maar ook geen sobere maaltijden in het Groene Kerkje, geen kerkdiensten en geen kroegbezoek. Kortom: het leven is een periode minder mooi en minder sociaal.


In zo’n tijd dreigt voor velen een sociaal isolement. Het gevoel van eenzaamheid slaat wel toe als je plotseling de hele dag vrijwel niemand ziet of spreekt. Zeker nu alle woonzorglocaties geen bezoek meer mogen ontvangen. Juist in die complexen dreigt grote eenzaamheid te ontstaan. Hoe pakt Oegstgeest dat op? De lokale instanties spelen er al op in. Zo kunt u contact opnemen met Radius als u een vraag hebt of als u juist iets wilt aanbieden. Zij koppelen vraag en aanbod vanuit het dorp. Ook de lokale kerken sluiten aan bij deze inventarisatie en coördinatie van vraag en aanbod.

Er zijn geen reguliere kerkdiensten in de kerkgebouwen maar in plaats daarvan worden er liturgische momenten gehouden zonder publiek, die via internet of de kerkomroep te volgen zijn. Als u in deze spannende tijd behoefte heeft aan een gesprek, per telefoon of bij u thuis, dan kunt u bellen, mailen of appen met een van de predikanten. Zij zijn er voor u, ook als u vindt dat u niet kerkelijk bent.

Laten we allemaal, voor zover we het kunnen, omkijken naar familie, buren, ouderen en anderen die hulp of bijstand kunnen gebruiken. Rutger Bregman beschrijft dat juist in spannende tijden er meer oog voor anderen ontstaat, dat we juist meer naar elkaar omzien. Dat zal in Oegstgeest niet anders zijn. Samen komen wij deze moeilijke periode door. Met oog en met zorg voor elkaar.


Arjan de Kok

Afbeelding