Anne Kee, 11 jaar, bracht afgelopen zaterdag 61 zelfgemaakte kaarten naar verzorgingstehuis Hofwijck.
Anne Kee, 11 jaar, bracht afgelopen zaterdag 61 zelfgemaakte kaarten naar verzorgingstehuis Hofwijck. Foto: Renée Koëter

Hartverwarmende initiatieven

omzien n Anderhalve week is het inmiddels geleden dat het kabinet maatregelen nam om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Kinderen krijgen thuis op afstand les en volwassenen werken, indien mogelijk, vanuit huis. Inmiddels geeft het RIVM aan dat men de deur alleen uit moet gaan voor werk of om in de eigen levensbehoefte te voorzien.

Deze maatregelen hebben in deze onzekere tijden veel impact op iedereen. Daarom is het hartverwarmend om te zien dat dorpsgenoten in deze tijd vol spanningen naar elkaar omzien. Zo beloonde Domino`s spontaan het personeel van de supermarkten en verzorgingshuizen met verse pizza`s. Mooi is ook dat Oegstgeestenaren de middenstand steunen door bijvoorbeeld eten af te halen of te laten bezorgen door hun favoriete restaurant. Ook kijken de Oegstgeester kerken extra goed om naar hun achterban. De Rehobothkerk (GKV) en de Nederland Gereformeerde Kerk brachten al hun gemeenteleden een bosje tulpen. De bewoners van Van Wijckerslooth ontvingen op 16 maart ieder een bos bloemen van Bloemenveiling Royal Flora Holland Rijnsburg. Ook D66 Oegstgeest bracht bloemen rond. "De zorgen zijn groot en daarom is het belangrijk om juist nu er voor elkaar te zijn. Van een lokale kweker hebben wij een partij tulpen gekocht die we afgelopen zaterdag hebben uitgedeeld aan leden die wat extra aandacht kunnen gebruiken, aan winkeliers die het momenteel moeilijk hebben, en bij zorginstellingen om het personeel te bedanken voor de zorg die ze verlenen."

Marente

Sinds 19 maart zijn de verpleeghuizen van Marente gesloten voor bezoek. Met de medewerkers wordt er alles aan gedaan om deze corona-tijd zo goed mogelijk door te komen.

Binnen de locaties worden allerlei activiteiten georganiseerd, op de woongroepen en een-op-een. Er ontstaan allerlei hartverwarmende initiatieven in de regio die ervoor zorgen dat de bewoners op afstand extra aandacht krijgen. Ook wordt beeldbellen voor alle bewoners mogelijk gemaakt.


Klein gebaar

De woonzorglocaties Hofwijck en van Wijckerslooth vragen Oegstgeestenaren om lieve kaartjes te bezorgen. De bewoners vinden het prachtig om in deze tijd een kaartje, gedichtje of een tekening te krijgen. Ook al kent men de bewoners niet persoonlijk, met een klein gebaar kun je ze enorm opvrolijken.

Anne Kee, 11 jaar, bracht afgelopen zaterdag 61 zelfgemaakte kaarten naar verzorgingstehuis Hofwijck. Vanaf de dinsdag er voor was zij al bezig met met maken daarvan. Ook haar oudere zus Floortje hielp mee. Als dank kreeg ze van Tea Tegelaar en Susanne van Leeuwen een doosje lekkere chocolaatjes.

Wie ook kaarten wil maken, kan ze sturen naar Van Wijckerslooth of Hofwijck, maar kan ze ook tijdens een wandeling in de bus doen.

Van Wijckerslooth: Van Wijckersloothplein 1, 2341 BB Oegstgeest

Hofwijck: Hazenboslaan 38, 2341 SC Oegstgeest

Het is zoals koning Willem-Alexander afgelopen week zei: "Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel.”