Leiden is het derde fietsparkeerstation van Nederland, na Amsterdam en Utrecht. | Foto Buro JP
Leiden is het derde fietsparkeerstation van Nederland, na Amsterdam en Utrecht. | Foto Buro JP Foto: Buro JP

Grootste fietsenstalling van Leiden open

LEIDEN n De grootste fietsenstalling van Leiden is open. Op vrijdag 13 maart stalden wethouder Ashley North (Bereikbaarheid) en wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking) als eerste hun fiets in de nieuwe stalling. Aansluitend ging de stalling open voor het publiek.

North: “Leiden is het derde fietsparkeerstation van Nederland, na Amsterdam en Utrecht. Een groot deel van de 80.0000 treinreizigers gaat op de fiets van of naar station Leiden Centraal. Om de keuze voor duurzame mobiliteit, zoals de fiets en trein, te stimuleren willen we rondom het station voldoende en kwalitatief hoogwaardige stallingsplaatsen beschikbaar hebben. In totaal hebben we bijna 20.000 fietsparkeerplekken nodig in 2030. Deze nieuwe fietsenstalling Lorentz is een enorme stap in de goede richting.” “De realisatie van Lorentz is de eerste grote mijlpaal in de totale herontwikkeling van het Leidse Stationsgebied", aldus wethouder Spijker. "Lorentz is een duurzaam, multifunctioneel gebouw met een speciaal waterdak. Het sluit aan bij onze ambities om van het stationsgebied een fijne plek te maken om te wonen, te werken en te verblijven.”

De fietsenstalling is het eerste gedeelte van Lorentz dat geopend is. Momenteel worden de kantoren voor Heineken afgebouwd en wordt de laatste hand gelegd aan de huurwoningen. Op de hoek met het Schuttersveld, waar nu de bouwplaats is, start in 2021 de bouw van een derde toren met kantoren.