Afgelopen weekend sloegen Oegstgeestenaren massaal toiletpapier in. | Foto Willemien Timmers
Afgelopen weekend sloegen Oegstgeestenaren massaal toiletpapier in. | Foto Willemien Timmers Foto:Willemien Timmers

Ook in Oegstgeest ligt het leven stil

corona n Vanaf afgelopen maandag zijn alle scholen, horeca en sportclubs in Nederland dicht om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ministers Arie Slob (Onderwijs) en Bruno Bruins (Medische Zorg) maakten dat op zondagmiddag 15 maart om half 6 bekend. In Oegstgeest is het, net als elders in Nederland, zeer rustig op straat.

Het kabinet neemt verregaande maatregelen in de strijd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo is de kinderopvang alleen geopend voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg, bij hulpdiensten, in de voedselketen of het openbaar vervoer.


Gesloten

Ook cafés en restaurants moeten dicht om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit geldt ook voor sportclubs en sportkantines, maar die waren in Oegstgeest al dicht.

Zo goed als alle activiteiten zijn gecanceld, en veel gebouwen zijn dicht. Zo zijn het Dorpscentrum, Cultuurhuis De Paulus, het zwembad en de bibliotheek gesloten. Alle maatregelen gelden tot en met maandag 6 april.


Boodschappen

Ondanks oproepen van de minister-president om niet te hamsteren, werd dat toch ook in Oegstgeest behoorlijk gedaan (zie foto). Diverse nieuwssites melden dat de supermarkten gewoon bevoorraad worden.

Bij elk contact moeten mensen waar mogelijk afstand van elkaar houden, ook bij het boodschappen doen. De minister zegt 1,5 meter afstand te houden.

Burgemeester Jaensch: "De maatregelen zullen alleen slagen wanneer iedereen meedoet. Ik doe daarom een dringend beroep aan ieder, om mee te doen. Laten we goed naar elkaar omkijken. De laatste dagen hebben we al diverse mooie initiatieven in het dorp gezien. We zullen elkaar hard nodig hebben om gezamenlijk door deze periode heen te komen."


Verderop in deze krant verdere reacties van onder andere burgemeester Emile Jaensch, caféhouder Chris Schollaardt en rector John Swieringa.

Meer informatie is te vinden op de site van het RIVM: www.RIVM.nl.