Voor een 'Knarrenhof' is in Oegstgeest veel belangstelling. | Foto Willemien Timmers
Voor een 'Knarrenhof' is in Oegstgeest veel belangstelling. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Burgerinitiatief en Stichting Knarrenhof gaan eigen weg

hofje n Tijdens een goed bezochte informatieavond op dinsdag 9 maart heeft Guus Bannenberg uitleg gegeven waarom het Burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest en de Stichting Knarrenhof hun eigen weg gaan als het gaat om de realisatie van een Knarrenhof in Endegeest.

Door Wim van Tuijl

Guus motiveerde het besluit: “We verschillen in strategie en er is een uiteenlopende visie op het bestemmingsplan Endegeest. De Stichting Knarrenhof blijft vasthouden aan de realisatie van een Knarrenhof binnen de bestemming wonen. Het vigerende bestemmingsplan voorziet in een maatschappelijke bestemming voor wat betreft bebouwing.” Spreker denkt dat Burgerinitiatief mogelijkheden ziet om in overleg met eigenaar Oudendal Groep en de gemeente een Knarrenhof binnen die maatschappelijke bestemming te kunnen realiseren. “Wij kijken uit naar de inhoud van Woonvisie waarin Oegstgeest de toekomstige plannen voor wonen in Oegstgeest ontvouwt,” vertelt Guus. “Hopelijk is daarin geanticipeerd op de toekomstige vergrijzingsgolf en de noodzaak om te bouwen voor senioren”.

Hij benadrukt dat een Knarrenhof alléén niet alle mogelijke problemen ten gevolge van de toekomstige vergrijzing kan oplossen. Inmiddels bestaat immers al een kwart van de Oegstgeester populatie uit 65-plussers. Daarop is het Burgerinitiatief inmiddels aan het anticiperen. Hij haalt voorbeelden aan zoals de DD-club (elke derde donderdag gelegenheid aan te schuiven bij de avondmaaltijd in gebouw Haeswijk). Bovendien richt het Burgerinitiatief zich op het oprichten van buurtnetwerken. “Inmiddels zijn er in vijf wijken buurtambassadeurs”, vult Guus aan. Hij belicht ook het project Zeker Thuis met de thuiszorgorganisaties en het sociaal team in Oegstgeest. Dit richt zich op levensloopbestendig wonen, ondersteunende dienstverlening, burenhulp en mantelzorg, sociale contacten en ontmoeting. “Met name in burenhulp en sociale contacten en ontmoeting kunnen wij een goede rol spelen”.

Guus benadrukt dat het Burgerinitiatief in overleg blijft met betrokken partijen als de gemeente, de Oudendal Groep en andere van belang zijnde partijen als woningcorporatie Meer Wonen. Desgevraagd geeft hij aan dat Stichting Knarrenhof haar eigen koers vaart, waarbij niet is uitgesloten dat ook die blijft kijken naar realisering van een Knarrenhof in Oegstgeest.


God in de supermarkt

viering n Twee keer paar jaar is er in de Regenboogkerk viering waarbij een doel centraal staat, waar zij zich als kerkgemeenschap voor inzetten.

Zo steunt men straatkinderen in Oeganda. Deze keer is het doel niet ver weg, maar verrassend dichtbij: de supermarkt.

Alfred Slomp is al vanaf zijn studententijd geraakt door het onrecht en de pijn van medemens, natuur en dier. Daar wil hij graag iets aan doen. Hij denkt dat hij in het dagelijks leven, namelijk tijdens zijn rondje in de supermarkt, op een praktische wijze een bijdrage kan leveren aan een betere wereld. Daarbij is de manier waarop Jezus omging met de arme en het behoeftige zijn inspiratiebron. Hij schreef er een boeiend boek over: 'Superwaar'. Daarnaast geeft hij jarenlang goedbezochte workshops. Het was dan ook lastig om hem naar Oegstgeest te krijgen, want Alfred was zo’n beetje volgeboekt.

In deze dienst zal Alfred daar over vertellen, maar is zeker niet van plan om toehoorders met een schuldgevoel naar huis te laten gaan.

Schuif dus aan op zondag 15 maart om 10.00 uur in de Regenboog en neem je mobiel mee! (in welke kerk word je dàt gevraagd?)


Laatste toespraak PVOO-voorzitter Paul Jansen tijdens netwerkborrel

ondernemers n Voorzitter Paul Jansen hield zijn laatste toespraak tijdens de Onderweg naar Huis Borrel van Platform Voor Ondernemers Oegstgeest (PVOO) als voorzitter van de ondernemersvereniging.


Hij was twee jaar voorzitter. “Het is snel gegaan. Ik woon nog maar sinds 1 januari 2018 in Oegstgeest.”

Op 2 april wordt tijdens de ALV de naam van zijn opvolger bekendgemaakt. (Wil van Elk)

Laatste 'praatje' voor voorzitter Paul Jansen. | Foto Wil van Elk