Op zaterdag 4 april zal Cappella pro Cantibus een Passieconcert geven. | Foto PR
Op zaterdag 4 april zal Cappella pro Cantibus een Passieconcert geven. | Foto PR Foto:

Zaterdag 4 april passieconcert Cappella pro Cantibus

muziek n Op zaterdag 4 april zal Cappella pro Cantibus een Passieconcert geven. Dit vindt plaats in de Regenboogkerk, gelegen aan de Mauritslaan 12 in Oegstgeest. De aanvang is 20.15 uur.

Door Wim van Tuijl

Het eerste gedeelte van het concert zal bestaan uit het zingen van werken van Zelenka, De Victoria, Lotti en Durante. Uniek van de drie werken van Durante is, dat er tot op heden geen uitgaves van verkrijgbaar zijn. Dirigent Rens Tienstra heeft zelf een uitvoeringseditie gemaakt. Het benadrukt dat het concert mede daarom al uniek gaat worden. Het zal een concert zijn dat beweegt van klaagzang en inkeer naar uitbundige jubel. Ingetogen a cappella-stukken worden afgewisseld met dramatische Italiaanse klanken en prachtige psalmzettingen. De jubel komt na de pauze tot uitdrukking in deel 2 van de Messiah van G.F. Händel, dat besluit met het bekende ‘Hallelujah’.
Cappella pro Cantibus wordt begeleid door het Nederlands Begeleidingsorkest. Solisten zijn: Bobbie Blommesteijn (sopraan), Harm Huson (countertenor) en Zachery van der Meulen (tenor). Jaco van Leeuwen is organist.


Breed georiënteerd

Rens Tienstra is vanaf 1 januari 2014 aan Cappella pro Cantibus verbonden. Voorzitter Heleen Reterink: “Cappella pro Cantibus is blij met deze zo enthousiaste en bevlogen jonge dirigent.” Ze vervolgt: “Cappella pro Cantibus zal in de loop van 2022 haar 50-jarig bestaan vieren. We hebben Rens gevraagd in het kader van dit gebeuren een stuk voor het koor te componeren.”
Rens Tienstra is muzikaal zeer breed opgeleid. Hij heeft opleidingen gevolgd aan conservatoria in Den Haag, Amsterdam, Birmingham en Essen. Rens heeft zich gespecialiseerd in hedendaagse -en gregoriaanse muziek. Een hoogtepunt in zijn muzikale loopbaan is zijn promotie in de muziekwetenschap met het proefschrift “Melodic variation in Northern Low Countries”, vertaald naar het Nederlands: melodievariaties in laaglands gregoriaans. De promotie heeft in Duitsland plaatsgevonden omdat de opleidingen op dit gebied in Nederland schaars zijn.


Locatie

Regenboogkerk • Mauritslaan 12 • Kaarten: 15 euro in de voorverkoop via website www.cappellaprocantibus.nl. (17,50 bij aanschaf op genoemde datum in de kerk). • In de pauze krijgt men koffie of thee aangeboden en na afloop wordt gratis een drankje geschonken.

Gezien het unieke programma belooft bovengenoemd concert iets bijzonders te worden.